Volvo firar 60 år i USA med Jay Leno

Den 15 augusti 1955 anlände den första Volvon till USA och lyftes av sitt fraktfartyg i Los Angeles hamn. Ett historiskt datum som Volvo firade i helgen med en stor kändisfest i Hollywood där Jay Leno underhöll gästerna.
Annons

Volvos personbilstillverkning under slutet av 20-talet och början av 30-talet var en rätt skakig historia. Volvos verksamhet under de första åren räddades av de lyckade lastbilsmodellerna och sen blev det helt andra behov som styrde när andra världskriget bröt ut 1939.

Men Volvo var förutseende och planerade för en flygande start när världen fick fred igen. Den 1 september 1944 presenterade Volvo den nya modellen PV444 i Kungliga Tennishallen, Stockholm, i en egen miniutställning. Modellen blev en succé och gav mycket riktigt företaget en flygande start, äntligen fick Volvo vind i seglen.

Det skulle dock dröja ytterligare ett decennium innan Volvo mättat behovet på hemmamarknaden och var redo att ta sig an en riktig utmaning. Att etablera sig på världens i särklass största bilmarknad – Nordamerika – med tuffast tänkbara konkurrens var ett modigt steg. Den 15 augusti 1955 kom den första Volvo PV444 till USA och lyftes av sitt fraktfartyg i Los Angeles hamn för att sedan ställas ut på en bilsalong i Sacramento.

Designen på PV444 hade lånat många drag från amerikanska förkrigsmodeller och modellen togs emot väl i USA. Redan året därpå hade försäljningen ökat så mycket att Volvo kunde titulera sig som det näststörsta importmärket i Kalifornien.

I helgen firade Volvo sitt 60-årsjubileum med en stor kändisfest i Hollywood, hos Paramount Pictures Studios. Programledaren – och Volvoägaren – Jay Leno underhöll de 300 gästerna och deltagarna kunde njuta av ett stort antal historiska modeller. Bland annat fanns en Volvo PV4 från 1928, en av sannolikt bara fyra kvarvarande exemplar.

På plats fanns också en PV444 från 1955, Volvo Sport P1900 från 1957 samt ”Helgonets” egen P1800S från 1967. Efter 60 år och flera generationer Volvoägare är varumärket förknippat med många personliga minnen hos amerikanerna, något som den nyblivna USA-chefen Lex Kerssemakers påminde om:

”Volvo har haft en speciell plats i många amerikanernas hjärtan sedan generationer tillbaka”, sa Lex Kerssemakers. ”Kanske de växte upp som barn i en Volvo, eller överlevde en olycka i en Volvo, eller kanske övningskörde i en Volvo. Hur som helst, vi firar dessa upplevelser och ser fram emot vår version av framtida lyx för kommande generationer.”

Volvo firar 60 år i USA med Jay Leno

Volvo firar 60 år i USA med Jay Leno

Volvo firar 60 år i USA med Jay Leno

Volvo firar 60 år i USA med Jay Leno

Volvo firar 60 år i USA med Jay Leno

Annons
Annons
Rulla till toppen