Bob Lutz om Dieselgate: Volkswagen är som en diktatur

Hela koncernen bygger på rädsla och skrämseltaktik – nu kommer resultatet, enligt bilveteranen.

Bob Lutz om Dieselgate: Volkswagen är som en diktatur
Han brukar inte vara rädd för att uttala sig kontroversiellt, GM-veteranen Bob Lutz, och nu gör han det igen – han kallar Volkswagens tidigare styrelseordförande för en "dieseldiktator".

Du som har koll på bilbranschen känner till GM-veteranen Bob Lutz, som ofta brukar uttala sig kontroversiellt och fyndigt. Han har bland annat sagt att han alltid ville göra sig av med Saab.

I sin senaste krönika i Road & Track skriver Bob Lutz om Dieselgate och om hur hela skandalen gjordes möjlig eftersom Volkswagen är en koncern som, enligt Bob Lutz, bygger på rädsla och skrämseltaktik, precis som en diktatur.

Koncernens tidigare styrelseordförande Ferdinand Piëch kallar han för en "dieseldiktator". Bob Lutz nämner ett tillfälle under 1990-talet när han satt bredvid Ferdinand Piëch på en middag.

Piëch förklarade hur han hade fått till de imponerande tunna karosskarvarna i fjärde generationen Volkswagen Golf.

"Jag ska ge dig receptet. Jag samlade alla karossingenjörer och tillverkningschefer i mitt konferensrum och sa att 'jag är trött på den usla karosspassningen. Ni har sex veckor på er att få till karosspassning i världsklass. Jag har alla era namn. Om vi inte får bra karosspassning på sex veckor kommer jag byta ut er allihop. Tack för er tid'."

"Det fungerade", sa Ferdinand Piëch.

Förmodligen fungerade det på precis samma sätt med dieselutsläppen, skriver Bob Lutz. Ingenjörerna fick välja mellan att klara kraven eller få sparken.

"Killen var helt brutal", skriver Bob Lutz.

På kort sikt leder det till bra resultat men på längre sikt är en sådan skrämselkultur extremt farlig, fortsätter Bob Lutz, och drar parallellen till diktaturer.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle kunna tänka mig att köpa en Volkswagen trots den stora dieselskandalen.
279
657