VW-ingenjör träder fram: ”Så här fuskade vi med CO2-värdena”

Förra veckans uppgift om att Volkswagen även fuskat med CO2-värdena kommer från en av företagets ingenjörer. Med rädsla för att bli avskedade kände man sig tvingade att fuska för att uppnå VW:s CO2-mål. Fusket bestod i att preparera bilarna med extremt högt däcktryck och även späda ut motoroljan för att minska friktionen.

VW-ingenjör träder fram: ”Så här fuskade vi med CO2-värdena”
En av VW:s ingenjörer har trätt fram och berättat hur man fuskade. Personen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.

I förra veckan gick Volkswagen ut med ett pressmeddelande där man berättade att ytterligare cirka 800.000 bilar "kan vara påverkade". Dessa bilar kan ha "oriktigheter gällande CO2-nivåer", hette det.

Mycket mer än så ville inte Volkswagen berätta, trots att man vid flera tillfällen markerat hur viktigt det är med total transparens i utredningsarbetet kring det uppmärksammade fusket med avgasvärden på dieselmotorer.

Men nu vet vi fler detaljer, tack vare en artikel i tyska Bild am Sonntag. Det visar sig att informationen inte kom från Volkswagens utredning utan levererades från en av företagets ingenjörer som valt att träda fram och berätta vad som hänt.

Enligt ingenjören började fusket efter att förre koncernchefen Martin Winterkorn gått ut offentligt och deklarerat att Volkswagens CO2-utsläpp skulle sänkas till 120 g/km i snitt till 2015. Det var i början av 2012, när bokslutet för 2011 redovisades, som Martin Winterkorn satte de mycket offensiva målen för koncernens koldioxidutsläpp.

Ingenjörerna insåg ganska snart att CO2-målen vara omöjliga att uppnå med den teknik som stod till buds och man inledde manipuleringarna 2013 och de pågick fram till våren 2015. När bränsleförbrukning och CO2-utsläpp skulle mätas enligt EU-cykeln preparerade man testbilen med bland annat extremt högt däcktryck – över 3,5 bar – och tunnare motorolja.

Genom att blanda dieselbränsle i motoroljan fick man ner friktionen och därmed förbrukningen, en metod som man inte ska prova hemma eftersom oljan då inte kan ge fullgod smörjning (men det funkar under några minuters testkörning). Framför allt ska det vara VW:s BlueMotion-modeller som har allt för positiva förbrukningssiffror.

Så här ser det ut på Volkswagens svenska hemsida. Uppenbarligen har vi ny information att vänta, inom kort.

Som huvudskäl till att man fuskade angav ingenjören att man var rädda för bestraffning från företagsledningen om man inte uppfyllde målen. Något som man inte var ensamma om på testavdelningen, det har från flera håll vittnats om en företagskultur där VW-cheferna skrämde sina anställda till lydnad.

De förbrukningssiffror man fick fram för Volkswagens bilmodeller lämnades vidare till den tyska trafikmyndigheten KBA, Kraftfahrtbundesamt. VW:s ingenjörer visste att KBA inte ifrågasatte siffrorna eller gjorde egna kontrollmätningar, därför var fusket relativt riskfritt. Enligt ingenjören var det ett tiotal personer som kände till att man fuskade med CO2-siffrorna. Volkswagen utreder frågan och ska besluta om det kan bli aktuellt med uppsägningar, "visselblåsaren" själv ska dock inte sägas upp. Just nu arbetar VW ut en plan där man ska erbjuda anställda "amnesti" (skydd mot uppsägning eller andra straff), mot att de frivilligt träder fram och rapporterar om det fusk som förekommit.

Åklagarna i Braunschweig ska starta en ny utredning i veckan kring de manipulerade förbrukningssiffrorna. Den utredningen sker parallellt med den pågående utredningen om avgasfusket på dieselmodeller där det finns sex VW-anställda som kan kopplas till ärendet. Vilka åtalspunkter som kan bli aktuella är inte känt.

 

• Allt om Volkswagen-skandalen hittar du här

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag litar inte ett dugg på förbrukningssiffrorna när jag köper ny bil.
490
26