Klart med Volvos fabriksförare i WTCC 2016

Nu har Volvos fabriksteam i WTCC, Volvo Cyan Racing, offentliggjort vilka två förare som ska slåss mot världseliten och namnen var kanske inte någon större överraskning …
Annons

Klart med Volvos fabriksförare i WTCC 2016
Så här såg det ut senast när Volvo senast officiellt tävlade i WTCC – år 2011 körde Robert Dahlgren ett antal tävlingar i en Polestarblå Volvo C30. Den här bilden togs på Donington i England. Foto: LAT.

Det är alltså klart med vilka förare som ska köra för Polestar Cyan Racing när det svenska racerteamet gör sin debut på allvar i världsmästerskapet för standardbilar, WTCC, nästa år.

Det blir som väntat örebroarna Thed Björk och Fredrik Ekblom som ska tävla i WTCC med den nya tävlingsbilen, Volvo S60 WTCC. Och de har rutinen från tillsammans tolv mästerskapstitlar, drygt 100 segrar i STCC, DTM, ETCC, ALMS samt Le Mans att falla tillbaka på.

Och testerna är redan i full gång och där deltar även Robert Dahlgren, nyss hemkommen från Australien, som nu också har bekräftats som den ene av två Polestar-förare i nästa års STCC.

För några dagar sedan kom de tre Polestar-förarna hem från en första test i Spanien och källor med insyn i teamet bekräftar att WTCC-testerna gått bra samt att varvtiderna för den nya TC1-bilen pekar mot att de ljusblå bilarna är fullt konkurrenskraftiga.

”Jag är helt övertygad om att bilen är tillräckligt snabb och att vårt team har allt som behövs för att kunna fightas i toppen av startfältet nästa säsong. Jag bara räknar dagarna och starten på nästa års säsong kan inte komma fort nog för mig”, säger Thed Björk.

För Fredrik Ekblom som kört många race utomlands, både som formelbilsförare, i Le Mans eller som anställd fabriksförare för BMW i GT-mästerskapen i USA, är platsen som förare i WTCC 2016 för Volvo efterlängtad.

”Att få tävla i WTCC har varit mitt mål hela tiden hos Polestar, det var en av anledningarna att jag valde Volvo 2012. Och nu blir det äntligen verklighet, jag njuter i fulla drag. Hårt jobb väntar, ett första år med en helt ny racerbil är alltid kopplat till att prova många nya saker. Men jag är ivrig, testerna på Vallelunga i Italien lovar gott” säger rutinerade Ekblom.

I Polestars verkstad i Göteborg pågår samtidigt byggandet av två helt nya racerbilar, två stycken Volvo S60 WTCC. De ska vara körklara i slutet av januari – i februari väntar nya tester utomlands, sannolikt i södra Spanien.

Klart med Volvos fabriksförare i WTCC 2016
Thed Björk har tävlat många gånger utomlands, här i DTM 2006 för Audi medan …
Klart med Volvos fabriksförare i WTCC 2016
… Fredrik Ekblom också har många erfarenheter utomlands, han tävlade bland annat i USA som fabriksförare för BMW i ALMS, här en bild från MidOhio där BMW vann. Foto: LAT
Annons
Annons
Rulla till toppen