Trafikkamera i Quebec tog perfekt bilder av fjälluggla

Övervakningskameror brukar inte vara kända för sin konstnärliga kvalitetsnivå. Men här har vi undantaget – en trafikkamera i Quebec, Kanada, tog en serie perfekta bilder av en ung fjälluggla.

Hur många har tagit en så här bra bild på en fjälluggla? Inte många!

I Sverige är fjällugglan så sällsynt att den är upptagen på "Rödlistan" och anses som akut hotad. Att få se en fjälluggla i naturen är därför något man ska vara mycket tacksam för, om det händer. Fjällugglan väger kring två kilo och kan som fullvuxen få ett vingspann på upp till 165 centimeter. Tänk dig en vit, ljudlös köksoffa genom luften – så stor är en vuxen fjälluggla.

Förra året var ett rekordår för fjällugglan i Sverige med 23 noterade häckande par, tack vare att det fanns gott om lämlar. Så många par har inte observerats i Sverige på 37 år.

Att fånga en fjälluggla på bild och dessutom ta ett bra foto är få förunnat. Och av dessa orsaker förstår ni att sannolikheten att en fast monterad trafikkamera tar en bra bild av en fjälluggla är så liten den knappt ens existerar.

Ändå hände det för ett par dagar sedan i delstaten Québec, östra Kanada. En kamera monterad vid Highway 40 i västra Montréal tog fyra bilder av en fjälluggla under inflygning. Fjällugglor gillar att sitta högt och kunna spana ut över ett flackt landskap. Enligt ornitologer i Kanada är det en ung hane som seglar förbi kameran och förmodligen håller koll på linsen, vilken kan uppfattas som ett öga – eller så är det den egna spegelbilden som intresserar fågeln.

Även om ugglor ser mysiga ut ska man veta att de i allmänhet är extremt revirhävdande och inte tvekar att angripa de som uppfattas om inkräktare. Eftersom ugglor flyger helt ljudlöst i mörker kan de anfalla och överraska en människa med mycket tråkiga konsekvenser. Det finns flera exempel på ornitologer som fått ögonen förstörda efter attacker från ugglor. Även hundar och katter kan attackeras av ugglor.

Här ser vi den första av de totalt fyra bilderna.

Den unge hanen letar efter en bra utkikspost, och stolpen till trafikkameran verkar bra.

Bild nummer tre finns längst upp på sidan och här ser vi bild fyra, den sista innan fjällugglan passerat trafikkameran.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har sett fjälluggla i naturen.
16
169