Suvarna går urstarkt – och Volvo XC60 säljer bäst i klassen

Försäljningen av suvar ökar explosionsartat och det verkar inte bli någon avmattning.

Suvarna går urstarkt – och Volvo XC60 säljer bäst i klassen
Volvo XC60 säljer bättre än BMW X3, Mercedes GLC och alla andra konkurrenter i sin klass.

Det är högtryck i bilhallarna. Under förra året ökade bilförsäljningen i Europa med över nio procent och suvarna spelade en mycket viktig roll i den ökningen. Suvarna har fullständigt tagit över bilmarknaden i Europa, enligt nya siffror från Jato Dynamics.

Under 2015 ökade suv-försäljningen med hela 24 procent. Totalt såldes 3,2 miljoner suvar och marknadsandelen för suvar oavsett storlek ökade från 20 procent under 2014 till 23 procent under 2015. Småbilarna hade en marknadsandel på 22 procent och kompaktbilar på 21 procent.

Allra bäst går det för småsuvarna som stod för fyra av tio sålda suvar – och där försäljningen ökade med hela 38 procent jämfört med 2014. Nissan och Renault kniper flest suv-köpare med Volkswagen på tredje plats. Renault ökade med ökar snabbare än konkurrenterna.

Bland de mellanstora suvarna är det Volvo XC60 som säljer bäst. Volvo ökade försäljningen av XC60 – ett imponerande resultat med tanke på att bilen är åtta år gammal. BMW X5 sålde bäst i stora suv-klassen.

Det går inte alls lika bra för familjebussarna och lyxsedanerna, som tappade två respektive sex procent av försäljningen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag gillar suvar!
291
120