Här är alla nya suvar och crossovers värda att vänta på

Med tanke på hur mycket försäljningen av suvar ökar är det lite underligt att det inte visas upp särskilt många suv-nyheter på bilsalongen i Genève som öppnar i mars. Däremot dyker det upp många nya suvar under resten av våren och mot sommaren.

Här är några av alla suvar och crossovermodeller som snart ska lanseras och som kan vara värda att vänta på. Ska du köpa ny bil kan det alltså vara läge att vänta med att skriva under köpekontraktet – och ska du köpa en begagnad suv kan det vara bra att veta att priserna för den nuvarande modellen nästan alltid går ned när en ny generation visas upp. Fyndläge, alltså!

Audi Q2

Audi har länge planerat en mindre modell än Q3 – det är den klassen som växer allra snabbast. Problemet har varit att namnen Q2 och Q4 har tillhört Fiat/Chrysler-koncernen, men nu verkar det som att Audi fått loss namnen och utvecklingen av Q2 är i princip klar.

Audi Q2 har redan smygvisats i form av en teaserbild från ett garage och ytterligare två teaserbilder där bilen är täckt av ett skynke. De avslöjar inte så mycket mer än hur led-strålkastarna och grundprofilen kommer se ut.

Läs mer om Audi Q2

Audi RS Q3 Performance

Audi RS Q3 kommer i en ny prestandaversion som kallas RS Q3 Performance där effekten höjs med 27 hästar. Den femcylindriga motorn ger nu 367 hästkrafter och 465 Nm vilket gör att 0–100 km/h går på 4,4 sekunder.

Läs mer om Audi RS Q3 Performance

Illustration: Schulte Design

Audi Q5

Förutom Q2 kommer ytterligare en viktig suv-nyhet från Audi, nämligen en helt ny generation Q5. Största nyheten är att nya Audi Q5 bygger på MLB-plattformen – som nya A4 – vilket innebär att bilen får bättre utrymmen och moderna säkerhetssystem samtidigt som bilen blir lättare. Viktminskningen bör ligga på omkring 100 kilo.

Designen blir lite "maffigare" än Audi Q7, som fått en del kritik för att se lite för mesig ut. Men Audi Q5 får ändå en konventionell taklinje för att passagerare och bagage ska få plats. Det innebär att det finns plats för en coupévariant i form av Audi Q4 eller Q6 senare.

Interiören i nya Audi Q5 hämtas till stor del från A4 som har en digital instrumentdisplay och senaste generationen av infotainmentsystemet MMI med tryckkänslig kontrollratt.

Audi Q5 presenteras senare i år, förmodligen i höst med försäljningsstart i vinter eller i början av 2017.

Läs mer om Audi Q5

Audi SQ7 och Q7 E-tron

Det dyker upp två nya modellversioner av Audi Q7 under året. Viktigast på den svenska marknaden blir laddhybriden Q7 E-tron med 373 hästkrafter och 700 Nm. Till skillnad från Volvo XC90 T8 är detta en dieselhybrid och förbrukningen anges till 1,7 l/100 km. Utsläppen hamnar på 46 gram per kilometer.

Audi ska också visa upp toppmodellen SQ7 med en V8-dieselmotor och elektrisk turbo som ska ge blixtrande snabb gasrespons. Effekten hamnar på 422 hästkrafter. Vridmomentssiffran är inte officiell men förmodligen kan vi förvänta oss åtminstone 800 Nm.

Illustration: Schulte Design

Illustration: Schulte Design

BMW X3

Till skillnad från de flesta andra suv-modeller på den här listan dröjer det ett tag innan nästa generation BMW X3 ska visas upp. Premiären är planerad till 2017 men är du på väg att köpa en ny X3 kanske det ändå kan vara läge att fundera på om det är bättre att vänta på nästa generation.

BMW X3 får internkod G01 och får ett nytt designspråk som senare också ska dyka upp på resten av BMW:s modellprogram. Designen blir muskulös och aggressiv med mycket skarpa veck, smalare strålkastare och en ny tredimensionell effekt i de klassiska BMW-njurarna.

Läs mer om BMW X3

Ford Edge

Ford Edge är ingen ny bilmodell utan har sålts i flera år i USA. Men när den nya generationen presenterades 2014 stod det klart att den också ska säljas i Europa, som en del i "One Ford"-konceptet. 

Plattformen delas med Ford Mondeo och Edge är större än den nuvarande suv-modellen Kuga. Konkurrenterna blir Volvo XC60, BMW X3, Mercedes GLC och Audi Q5. Priserna i Sverige börjar på 386.300 kronor.

Läs mer om Ford Edge

Kia Niro

Vad sägs om en snygg hybridsuv? Kia Niro bygger på samma teknik som nya Hyundai Ioniq, som ska utmana Toyota Prius. Det innebär en bensinmotor på 1,6 liter och en elmotor.

En skillnad jämfört med Toyota Prius är att Kia Niro har en dubbelkopplingslåda istället för en steglös automatlåda. Det ska ge en mer direkt körupplevelse.

Målet är utsläpp på 89 gram per kilometer.

"Kia Niro fyller en lucka på crossovermarknaden med låga utsläpp, och ska locka en bred kundgrupp i Europa", säger Michael Cole, vd för Kia i Europa.

Maserati Levante

Maserati Levante är namnet på märkets första suv. Den har varit på gång länge men nu är det dags för premiär. Bentley har visat att lyxmärken absolut kan lansera suvar även om Maserati Levante får mer fokus på köregenskaper än på högsta möjliga komfort. Designen inspireras av sedanmodellerna Ghibli och Quattroporte. 

Många är oroliga för att koncernchefen Sergio Marchionne ska gräva alltför mycket på koncernens lagerhyllor och att Maserati Levante i princip ska bli en "italiensk Jeep Grand Cherokee". Men det verkar inte stämma. En del av komponenterna hämtas från Jeep men aluminiumkarossen blir helt unik. Drivlinan, bromsarna och styrningen utvecklas hos Maserati.

Maserati har inte släppt några officiella detaljer kring motorerna, men förmodligen får Levante två bensin-V6-motorer med turbo på 350 och 425 hästkrafter, en V8-turbomotor på 560 hästkrafter samt en 3,0-liters dieselmotor på 250, 275 och 340 hästkrafter. Senare kommer modellen också som laddhybrid.

Vad som är klart är att Maserati Levante får fyrhjulsdrift och åttastegad automatlåda. Framför allt dieselmotorerna hoppas Maserati ska locka helt nya kunder till märket, kunder som tidigare kanske kört Porsche Cayenne.

Läs mer om Maserati Levante

Seat Ateca

Seat är äntligen på väg att lansera en suv-modell med namnet Ateca. Den blir i princip en "Leon på styltor" och bilen baseras på MQB-plattformen precis som Leon och Volkswagen Golf.

Seat Ateca bygger på samma teknik som Volkswagen Tiguan. Storsäljaren lär bli någon av dieselmodellerna med 115, 150 eller 190 hästkrafter, men det finns också bensinmotorer på 115 eller 150 hästkrafter.

Läs mer om Seat Ateca

Illustration: Schulte Design

Mini Countryman

Mini Countryman dyker upp i helt ny upplaga mot slutet av året. Med tanke på att den nuvarande modellen är sex år gammal kan det vara läge att vänta på uppföljaren om du inte får ett kanonerbjudande på dagens modell.

Nya Mini Countryman bygger på samma BMW-plattform som bland andra 2-serie Active Tourer vilket innebär framhjulsdrift som standard och fyrhjulsdrift som tillval.

Motorerna och tekniken delas till viss del med de nuvarande Minimodellerna och Clubman – nu får Countryman alltså tillgång till smarta säkerhetssystem och en trecylindrig bensinmotor.

Skodas nya suv

Skoda vill förstås inte vara sämre än koncernsyskonet Seat. Därför kommer snart en ny suv-modell från Skoda. Exakt vad den ska heta är oklart – kanske blir det Snowman eller Kodiaq – men konceptbilen som ger en förhandsvisning av design heter Vision S.

Även Skodas suv bygger på Volkswagens MQB-teknik. Den blir sjusitsig och intressant nog ryktas det om att den också dyker upp som dieselhybrid, vilket är en teknik som Peugeot och Citroën valt att skrota och som även Volvo funderar på att sluta utveckla.

Läs mer om Skodas nya suv

Volkswagens koncept-suv

Volkswagen ska lansera ett nytt suv-koncept på Genèvesalongen. Detta är alltså ingen produktionsfärdig modell men en del av detaljerna kan mycket väl dyka upp på en produktionsbil framöver.

Volkswagen visar inte så mycket mer än den här teaserbilden men det handlar förmodligen om en liten suv som hamnar under Tiguan storleksmässigt. Kanske en suv-version av Volkswagen Polo?

Illustration: Schulte Design

Illustration: Schulte Design

BMW X2

BMW var tidigt ute med coupésuvar i form av X6 och X4, men än så länge har det inte kommit någon mindre modell. Nu verkar det dock som att BMW X2 är på gång.

Tekniken hämtas i det här fallet från BMW X1, men X2 får en betydligt slankare coupéprofil med mer fokus på design än utrymmen.

BMW X2 får premiär under andra halvåret 2016. Den får tre- och fyrcylindriga bensinmotorer samt fyrcylindriga dieselmotorer på mellan 116 och 231 hästkrafter.

Läs mer om BMW X2

Jaguar F-Pace

Jaguar F-Pace var länge en öppen hemlighet men till slut visades den upp officiellt. Jaguars första suv ska ta upp kampen mot BMW och Porsche med mer fokus på köregenskaper än terrängkapacitet. På så sätt ska Jaguar F-Pace inte konkurrera med koncernsyskonet Land Rovers modeller.

Precis som sina modellsyskon bygger Jaguar F-Pace på en lättviktsplattform där 80 procent består av aluminium. En del detaljer byggs dessutom i kompositmaterial eller magnesium.

Jaguar F-Pace får både fyr- och sexcylindriga dieselmotorer samt en V6-bensinmotor på 380 hästkrafter. Storleksmässigt blir Jaguar F-Pace något längre än en BMW X4 och den har sex centimeter längre axelavstånd.

Läs mer om Jaguar F-Pace

Mazda CX-4 eller CX-6

Inte heller Mazda kan hålla sig borta från coupésuvarna – snart kommer nämligen en helt ny modell med coupéstuk. Det är oklart hur stor den blir, och om den därmed får heta CX-4 eller CX-6.

Den röda konceptbilen på bilden här ovan är Mazda Koeru som ger en liten försmak av vad vi kan förvänta oss designmässigt.

Tekniken under skalet lär hämtas direkt från Mazda CX-5. Det innebär att Mazda CX-4 (eller CX-6) får fyrcylindriga bensin- och dieselmotorer på mellan 150 och 192 hästkrafter.

Läs mer om konceptbilen Mazda Koeru

Mercedes GLC Coupé

Med tanke på att Mercedes redan visat upp GLC Coupé som koncept lär det inte dröja länge innan den dyker upp i produktionsform. Enligt tyska auto motor und sport visas modellen upp i augusti. Detta blir en utmanare till BMW X4 med sluttande taklinje och fokus på läcker design.

Konceptbilen från Shanghaisalongen har en V6-bensinmotor med dubbla turbo på 3,0 liter med 367 hästkrafter och 520 Nm. Den har fyrhjulsdrift och en niostegad automatlåda, och den här drivlinan döps till GLC 450 Coupé AMG när det är dags för försäljningsstart.

Läs mer om Mercedes GLC Coupé

Subaru Forester

Subaru Forester fyller fyra år och det börjar bli dags för ett facelift. Gissningsvis kan vi förvänta oss en del designnyheter men också uppdaterade motorer. Premiär blir i november. Bilden föreställer den nuvarande modellen.

Volkswagen Tiguan

I maj börjar leveranserna av en modell som Volkswagen hoppas mycket på, nämligen Tiguan. Den lanseras med tre olika utrustningsnivåer och priserna börjar på under 300.000 kronor.

Att Volkswagen Tiguan ska locka tjänstebilister märks på att modellen med utrustningsnivå GT med en dieselmotor på 190 hästkrafter och DSG-växellåda kostar exakt 7,5 basbelopp, eller 332.200 kronor.

Volkswagen Tiguan har flera av säkerhetssystemen som standard. Vi hittar bland anant systemet Front Assist och autobromssystemet City Emergency Brake som standard. En nyhet är Pedestrian Monitoring, ett radarbaserat system som ska hjälpa föraren att upptäcka om en person är på väg ut i vägbanan. Först varnas föraren och i det andra steget bromsar systemet bilen.

Vi har redan provkört Volkswagen Tiguan och omdömet från vår provförare blev mycket positivt.

"Den är precis så bra på allt det där som du undrar om den är bra på. Den är rymlig, trygg att köra och fyrhjulsdriven", sa Erik Trulsson vid provkörningen.

Senare under året kommer Volkswagen Tiguan också i en längre version med sju sittplatser. Den lanseras i september.

Läs mer om Volkswagen Tiguan

Ford Kuga

Ford Kuga får ett ansiktslyft under våren med några mindre designförändringar och en ny instegsdieselmotor på 1,5 liter med framhjuldrift. Ford Kuga får också infotainmentsystemet Sync med en åttatumsskärm som har stöd för både Android Auto och Apple CarPlay.

Tesla Model X

Äntligen börjar leveranserna av Tesla Model X, den nya suv-modellen som köparna sett fram emot länge. Modellen ska kosta ungefär 5.000 dollar mer än en Model S. Enligt det här accelerationstestet verkar den också bli riktigt kvick.

Läs mer om Tesla Model X

Jeep Grand Cherokee SRT Hellcat

Om du tycker att en muskelsuv absolut ska ha bensinmotor, och inte elmotor som i Tesla Model X här ovan, ska du ta en titt på den nya prestandaversionen av Jeep Grand Cherokee SRT.

Den här supersuven får en kompressormatad V8 på 6,2 liter från de andra Hellcatmodellerna med 717 hästkrafter och 881 Nm.

Läs mer om Jeep Grand Cherokee SRT Hellcat

Jag tycker det är kul att försäljningen av suvar ökar.
418
149
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.