Polisen om rondellkörning: "Så här ska du köra"

Hur ska man köra i rondellen egentligen? Det är inte första gången ämnet är på tapeten, och inte sista. Nu går polisen ut och informerar om cirkulationsplatskörning. Gör du rätt?

Hur svårt kan det vara att köra i en cirkulationsplats, undrar polisen. Klicka för större bild.

Förra veckan kunde allmänheten chattamed trafikpolisen, de svarade på många bra frågor, bland annat om man får köra för fort om ens barns liv är i fara. 

Nu går polisen ut
med ett meddelande för att klargöra hur man ska köra i en rondell. Eller rättare sagt – rondell är området i mitten, och runt rondellen finns en väg för cirkulation, en så kallad cirkulationsplats.

Här är polisens anvisning: 

1.
Det finns inget krav på att använda körriktningvisare (blinkers) när du ska in i cirkulationen, av den enkla anledningen att det bara finns en färdriktning. Det underlättar dock för medtrafikanterna.

2. Då har vi kommit fram till att du ska köra motsols (har sett annat...) och att du har väjningsplikt mot de fordon som redan är inne i cirkulationen. Välj lämpligt körfält – finns det skyltar och anvisningar så följer du dem.

3. Du ska använda blinkers om du byter körfält i cirkulationen (utan fara för andra). Anpassa körningen, visa hänsyn, och lämna med fördel cirkulationen från höger körfält (när det är dubbla).

4. Till sist, och kanske det som underlättar mest för medtrafikanter och skapar flyt i trafiken; ANVÄND BLINKERS när du ska ut från cirkulationen – ge tecken åt höger.

• Mer information om rondellkörning och de viktigaste reglerna

Lektion: Att köra i cirkulationsplatsEn cirkulationsplats är det som många brukar kalla för rondell. Ska vi vara...

Publicerat av Polisen Stockholm - norr - trafik den 30 mars 2016
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Precis så här kör jag i rondeller.
313
26