Dags för sommardäck: Hälften har inte koll på mönsterdjupet

En ny undersökning avslöjar att nära hälften av svenskarna inte vet vilket mönsterdjup ett däck ska ha. Av stockholmarna har ännu färre koll. Har du koll?
Annons

Dags för sommardäck: Hälften har inte koll på mönsterdjupet
Senast 16 april måste du ha bytt till sommardäck, förutsatt att det inte råder vinterväglag.

Förutsatt att det inte råder vinterväglag är det lag på att du ska byta till sommardäck före 16 april. Men när det kommer till däckregler lämnar svenska bilförares kunskaper en del att önska. Det visar en ny Sifo-undersökning. 

Endast 48 procent av de tillfrågade vet till exempel att ett sommardäcks mönsterdjup ska vara minst 1,6 mm. Ungefär hälften, 51 procent, uppgav dessutom att de antingen medvetet eller på grund av okunskap någon gång kan ha kört med för lågt mönsterdjup.

”Svenskar är överlag mycket säkerhetsmedvetna i trafiken, och då är det viktigt att inte glömma bort däcken. Däckens kontaktyta mot vägen kan sägas motsvara fyra handflator, och på den ytan ska all säkerhet och prestanda ner till vägbanan, oavsett biltyp. Därför är det oerhört viktigt att regelbundet kontrollera både mönsterdjupet och trycket i däcken, säger Anders Jansson, teknisk produktchef på Pirelli.

Stockholmarna visade sig ha sämst koll på vad som gäller för mönsterdjup på sommardäck, där endast 39 procent kunde uppge korrekt svar. I Sydsverige prickade 60 procent rätt, vilket var högst i landet.

Har du inte skiftat hjul än – här är däckexpertens bästa tips!

Annons
Annons
Rulla till toppen