Hakar på nya trenden: Skrotar V6-motorerna

När det är dags att byta ut V6-motorn i dagens Jaguar- och Land Rover-modeller väljer koncernen att haka på en trend i bilvärlden just nu:...
Annons

När det är dags att byta ut V6-motorn i dagens Jaguar- och Land Rover-modeller väljer koncernen att haka på en trend i bilvärlden just nu: att ersätta V6-motorer med raka, sexcylindriga motorer, skriver Autocar.

Fördelarna är att en rak sexa har färre rörliga delar och kan göras lättare. Det är viktigt för att sänka förbrukningen. Även Mercedes ska byta ut V6-motorerna mot raka sexor.

Jaguar och Land Rover har en egen motorfamilj som heter Ingenium, och där ingår snart också en rak, sexcylindrig motor. Den blir i princip en förlängd version av koncernens fyrcylindriga motor, med ytterligare två cylindrar. Principen är att varje cylinder har en volym på 500 cc – samma som hos exempelvis BMW.

Senare kommer också trecylindriga motorer på 1,5 liter.

”Raka sexcylindriga motorer är en utmaning när det gäller paketering – det är svårare att uppnå bra krocktestresultat. Men motorn kommer vara mycket effektivare, lättare och billigare att bygga”, har Paul Witworth, chefsingenjör för Ingeniummotorerna, sagt i en intervju med bilsajten Motoring.

Annons
Annons
Rulla till toppen