Statsministerns löfte – CSN-pengar för att ta körkort

Sex av tio arbetsgivare kräver att den sökande har körkort. Statsministern och V-ledaren Jonas Sjöstedt lovar nu att unga ska kunna finansiera sitt körkort med CSN-lån.
Annons

Statsministerns löfte – CSN-pengar för att ta körkort
Statsminister Stefan Löfven lovar att unga ska kunna ta CSN-lån för att finansera sitt körkort. Bild: iStock

Statsminister Stefan Löven lovar tillsammans med V-ledaren Jonas Sjöstedt att unga ska kunna finansiera sitt körkort med lån från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Löftet som Stefan Löven presenterade i valrörelsen 2014 tycks därmed bli verklighet. 

Enligt MRF kräver sex av tio arbetsgivare körkort för de jobb som erbjuds. 

”Vi ser en tydlig korrelation mellan innehav av körkort och arbete, detta är särskilt tydligt när detta gäller nyanlända svenskar. Arbetslösheten är väsentligt lägre bland de som har körkort, säger Tommy Letzén vd på MRF (Motorbranschens Riksförbund).

”Att ge unga chansen att ta körkort är en smart investering för att fler unga ska få jobb”, säger statsminister Stefan Löfven till Aftonbladet.

En körkortsutbildning kostar i snitt 15.000 kronor. Förslaget innebär att det ska vara möjligt att låna max 25.000 kronor för att ta ett B-körkort. Men för att få göra det måste personen ha gått ut gymnasiet.

”För många är det här en stor utgift, många har inte råd att ta körkort. Så vi tror att det här kommer att vara en bra hjälp för unga att få arbete”, säger Jonas Sjöstedt till SVT.

”Körkortet är inte bara ett krav från arbetsgivare, på många ställen i vårt avlånga land är körkort och bil en förutsättning för att få vardagen att gå ihop, för att kunna ta sig till jobb, skola och fritidsaktiviteter”, säger Letzén.

Exakt hur reformen ska se ut kommer nu att utredas. Dock lovar Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt att löftet kommer bli verklighet senast 2018.

Annons
Annons
Rulla till toppen