Apple i samtal om att köpa McLaren

Gatbilar, Formel 1-stallet och teknologicenter ingår i köpet.

Apple i samtal om att köpa McLaren
Nu kan det bli kärnkraft i McLarens bilar. Foto: iStockPhoto (Bilden är ett montage)

Apple är i samtal om att köpa McLaren Technology Group. Förhandlingarna ska – enligt Financial Times – har pågått i flera månader. Affären värderas till "en bit över 1 miljard pund" (13 miljarder kronor).

I företagsgruppen ingår såväl McLarens Formel 1-stall som McLaren Automotive, som bygger prestandabilar för landsväg men också McLarens teknologiska utvecklingscentrum.

Ett köp av McLaren skulle vara en av Apples största externa investeringar någonsin. Det största kom 2014 då Apple köpte Beats för tre miljarder dollar.

Det har länge ryktats att Apple ska ha ambitioner att bygga en egen bil, men projektet tros ha bromsats den senaste tiden. Branschbedömare tror att Apple mer fokuserat på att utveckla mjukvara för andra tillverkares bilar.

Apples vd Tim Cook har varit mycket sparsam med uttalanden om Apples bilplaner. Det är dock en öppen hemlighet att företaget anställt hundratals fordonsingenjörer och Cook har sagt att bilindustrin kan "förvänta sig en massiv förändring".

Det är ingenting klart om vad köpet kan betyda för McLarens Formel 1-stall, som de senaste åren förlorat mycket av sin konkurrenskraft.

Uppgifterna om det eventuella köpet har inte kommenterats av Apple. McLaren säger i ett uttalande till The Verge att företaget "inte är i diskussion med Apple när det gäller någon potentiell investering".

Även om det eventuella köpet inte skulle gå igenom visar Apples planer att något stort är på gång i bil- och teknikbranschen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Apple och McLaren verkar vara "a match made in heaven".
40
588