Polisen varnar: Så kan du bli lurad när du säljer bilen

Om du har bilen utannonserad och någon uppger att han agerar för en "kunds" räkning. Då ska du bli vaksam, annars kan du bli blåst. Polisen beskriver hur ett vanligt bedrägeri går till.
Annons

Polisen varnar: Så kan du bli lurad när du säljer bilen
Polisen varnar för ”bilförmedlare” som agerar för en ”kunds” räkning. Man gör upp affären där ett överlåtelsekontrakt skrivs. En handpenning betalas. Säljaren låter även ”bilförmedlaren” ta med bilen. Bilden är ett montage. Foto: Bigstockphoto.

På sin facebooksida om Bedrägerier varnade polisen tidigare i sommar för oseriösa ”bilförmedlare” som utger sig för att vilja köpa utannonserade bilar på förmedlingsuppdrag eller avbetalningskontrakt. 

Polisen uppger att de ser ett fortsatt inflöde av anmälningar kring detta tillvägagångssätt och påminner alla som säljer sin bil på annons att vara uppmärksamma.

Polisen beskriver hur ett ”bilförmedlings”-bedrägeri kan se ut:

• Bedragaren/”bilförmedlaren” tar kontakt med en säljare som har sitt fordon utannonserad och uppger att han agerar för en ”kunds” räkning.

• Man gör upp affären där ett överlåtelsekontrakt skrivs. I kontraktet framgår när säljaren senast skall få sina pengar.

• En handpenning betalas. Ägarbyteshandlingar skrivs och ges till ”bilförmedlaren”. Säljaren låter ”bilförmedlaren” ta med bilen.

• Efter en tid ringer ”bilförmedlaren” upp säljaren och ber denne meddela den nya köparen att allt är okej med bilen men att inte säga hur den ekonomiska överenskommelsen ser ut. Bilen skrivs över på nya ägaren.

• Som säljare är du nu lurad. Några mer pengar än handpenningen kommer inte. ”Bilförmedlaren” försvinner. Alla uppgifterna i kontraktet är fingerade (eller målvakt) och enda spåret är ett nummer till en kontantkortstelefon.

Några grundregler vid privata bilaffärer:

Inga pengar, ingen bil. Se till att det alltid är du som säljare som skickar in ägarbyteshandlingar till Transportstyrelsen. Glöm inte att du kan anmäla ägarbytet via Transportstyrelsens sajt, då behöver du inte posta nånting.

Att lämna ifrån sig bil, bilnycklar och registreringshandlingar, inklusive ägarbyteshandlingar, till en okänd person eller en oregistrerad firma innan du fått fullt betalt innebär en mycket stor risk för dig som säljare.

Var inte godtrogen! Använd sunt förnuft – är något för bra för att vara sant, då är det oftast inte sant. 

Så här kommenterar några personer på Facebook:

”En bekant sålde sin bil och fick i alla fall fullt betalt vid överlämnandet. Den trevlige köparen erbjöd sig att posta byteshandlingarna, vilket givetvis inte skedde. Bekantingen fick påminnelser på p-böter halvårsvis efteråt.”

”Jag tänkte logiskt, förnuftigt och kollade alla uppgifter momsregistrering mm, mm, men blev ändock bedragen på en husbil.”

”Pengarna på kontot var det som gällde innan jag släppte ifrån mig nycklar och regbevis. Har ni samma bank kan man ju köra över och direkt se pengarna. Swish funkar för upp till 200.000 kronor, tror jag det är. Då ser du pengarna direkt oxå.”

”Vill bara påpeka att registrerad firma är absolut inte någon garanti.”

• Har du några erfarenheter av bedrägeri när du köper bil eller tips för att vara på den säkra sidan? Kommentera gärna nedan.

Annons
Annons
Rulla till toppen