Äntligen: Officiellt besked om Skoda Kodiaq RS

När Skoda nyligen hade presskonferens för att visa upp ansiktslyfta Octavia fanns förstås företagsledningen på plats. Och ännu en gång ställdes frågan: Blir det några...
Annons

När Skoda nyligen hade presskonferens för att visa upp ansiktslyfta Octavia fanns förstås företagsledningen på plats. Och ännu en gång ställdes frågan: Blir det några RS-versioner av Superb och nya suven Skoda Kodiaq?

Men den här gången hade Skodachefen Christian Strube ett svar: ”Ja, vi arbetar med en Kodiaq RS, men något besked om Superb RS har jag inte, ännu.”

Christian Strube gjorde också klart att vi inte kan förvänta oss några RS-modeller ”under” Octavia. Någon ny Fabia RS blir det inte av den enkla anledningen att modellen inte går att räkna hem ekonomiskt. Det blir heller ingen Skoda Citigo RS, även om Volkswagen jobbar med en Up GTI.

Några tvärsäkra besked om motoralternativ gavs inte men med största sannolikhet blir det den fyrcylindriga 2,0-liters dieseln BiTDI med dubbla turbos som först debuterade i Volkswagen Passat (klicka för att läsa provkörning) och snart kommer i nya generationen VW Tiguan.

Med 240 hk och 500 Nm borde Skoda Kodiaq RS klara av 0–100 km/h på runt 6,5 sekunder och sannolikt dra ungefär lika många liter diesel per 100 km. Någon bensinmotor verkar inte så sannolik i nuläget, men vem vet om Skoda gör verklighet av sina planer på att lansera varumärket i USA – då lär det behövas en Kodiaq RS med bensinturbo.

Förra hösten presenterade Skoda sin första suvmodell Kodiaq och om några veckor ska leveranserna inledas i Tjeckien. Priserna hamnar ungefär i nivå med Superb Combi, vilket gör att Kodiaq hamnar i en attraktiv nivå som förmånsbil. Priserna börjar vid 265.900 kronor och leveranserna i Sverige startar i mars. Hur Kodiaq RS ska se ut vet vi förstås inte ännu mer än att den behöver lite tuffare attribut, aggressivare front och stora fälgar. Precis så har ungraren ”X-Tomi Design” resonerat och överfört sina idéer till illustrationer i datorn.

Mest sannolikt är att Skoda Kodiaq RS börjar säljas under 2018, kanske med premiärvisning i höst på Frankfurtsalongen. Året därpå, 2019, kan vi förvänta oss de första laddhybriderna från Skoda där Superb och Octavia får liknande teknik som i VW Passat GTE.

Äntligen: Officiellt besked om Skoda Kodiaq RS
Ungefär så här skulle vi mycket väl kunna tänka oss att Skoda Kodiaq RS ska se ut. Illustration: X-Tomi Design.
Annons
Annons
Rulla till toppen