Otroligt – lyssna och njut: Tvåtaktsmotor på violin

De flesta av oss har en relation till tvåtaktsmotorer, oftast förknippat med 15-årsdagen och mopeder. Men tvåtaktare fanns hos bilar också, speciellt under 50- och...
Annons

De flesta av oss har en relation till tvåtaktsmotorer, oftast förknippat med 15-årsdagen och mopeder. Men tvåtaktare fanns hos bilar också, speciellt under 50- och 60-talen.

Tyvärr vet vi inte så många detaljer om virtuosen på violin, men helt uppenbart är det en person med ett mycket gott motoröra. Karaktären på tvåtaktsmotorn är mästerligt fångad och återgiven.

I filmklippen längre ned på sidan kan ni gotta er i mer tvåtakt. Erik ”Carlsson på taket” är för evigt förknippad med en härlig oljedoft, numera uppe i det blå.

En annan legendar, som tyvärr helt nyligen lämnade oss, är Per Gillbrand. För Volvo utvecklade han den fantastiska B18-motorn och hos Saab blev det första uppdraget att avveckla tvåtaktsmotorerna och ersätta de med ”moderna” fyrtakts V4-motorer.

Arbetet med Saabs nya V4-motorer fick ske i största hemlighet, då man förstod att försäljningen av tvåtaktare skulle störtdyka i samma ögonblick som kunderna förstod att det var modernare motorer på gång. Under täckmanteln ”semester” for Gillbrand till Gardasjön i norra Italien med familjen och testade V4-motorn i bergen. Och resten är historia, som det brukar heta.

Efter sin pensionering reste Per Gillbrand runt i Sverige med sina egenhändigt konstruerade modellmotorer och föreläste. När han besökte redaktionen på auto motor & sport i Solna – en högtidsstund för oss alla – berättade han bland annat att ”Varje lyckad förbränning i en tvåtaktsmotor är resultatet av rena tillfälligheter.”

Det må så vara. Men en trimmad tvåtaktare på fullgas låter väldigt härligt!

 

Annons
Annons
Rulla till toppen