Volvo når inte upp till Mazdas nivå i krocktest

Om säkerhet är viktigast när du ska köpa bil, då är det Mazda du ska ha enligt amerikanska IIHS. Volvo som är världskända för sitt säkerhetsfokus, når inte upp till kraven.

Mazda är det bästa valet ur säkerhetssynpunkt, enligt amerikanska IIHS.

För att nå IIHS, amerikanska trafikorganisationens "Insurance Institute for Highway Safety" toppnotering "Safety Pick" måste bilen få högsta betyg i fem olika krocktester och erbjuda någon form av autobroms. Om bilen dessutom har riktigt bra strålkastare får den kallas "Top Safety Pick+".

Mazda går nu med den kaxiga uppgiften att man är enda biltillvekaren under 2017, med modeller i alla storleksklasser vars samtliga modeller når upp till "Top Safety Pick+"-nivå .

Amerikanska bilsajten Carscoop noterar att inte ens Volvo, med sitt säkerhetsrykte, når denna nivå. Anledningen är att Volvo missade Plus-betyget, som alltså är ett särskilt betyg för strålkastarna, för S90 och XC90. Dessutom är ännu inte V90 testad.

För Mazdas del betyder det här att CX-5 har fått toppbetyget för femte året i rad. Även den suven CX-3 och större CX-9 fick högsta betyg, liksom Mazda3 och Mazda6. Den enda modellen som inte får betyg är MX-5 Miata, men anledningen är att IIHS inte betygsätter små sportbilar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag skulle välja Mazda om jag valde bil endast ur ett säkerhetsperspektiv.
74
262