Mercedes uppdaterar tre miljoner dieselbilar – ska sänka utsläppen

Mercedes uppdaterar tre miljoner dieselbilar – ska sänka utsläppen

Knappt två år efter att dieselskandalen hos Volkswagen avslöjades väljer tyska myndigheter nu att titta närmare på utsläppen i Daimlerkoncernens dieselbilar.

"Den publika debatten om dieselbilar skapar osäkerhet. Vi har därför beslutat oss för ytterligare åtgärder för att försäkra dieselbilsförarna och stärka förtroendet för dieselteknologin", säger Dieter Zetsche, vd för Daimler.

I praktiken innebär det att tre miljoner dieselbilar i Europa frivilligt uppdateras med ny mjukvara för att sänka utsläppen av kväveoxider – en investering på över två miljarder kronor.

Enligt Mercedes svenska pr- och kommunikationschef, Fredrik Wahrolén, handlar det inte om en återkallelse utan om en frivillig serviceåtgärd. Det är inte klart hur många svenska bilar som omfattas.

Dieter Zetsche är koncernchef för Daimler.

Uppdateringen av bilarna börjar om några veckor och gäller i princip alla dieseldrivna Mercedesmodeller som klarar Euro 5- eller Euro 6-utsläppskraven.

I förra veckan kallades chefer på Daimlerkoncernen till ett möte med tyska regeringsföreträdare i Berlin. Det har funnits misstankar om att även Daimler fuskat med utsläppen, men det är inte bevisat och koncernen går nu alltså ut med en frivillig och proaktiv uppdatering av tre miljoner bilar.

Dieselskandalen har inte fått Daimlerchefen att vackla om tekniken. Mercedes ska till exempel snabba på utrullningen av en helt ny motorfamilj.

"Vi är övertygade om att dieselmotorer kommer fortsätta vara en fast punkt i drivsystemblandningen, inte minst på grund av de låga koldioxidutsläppen", säger han.

I mars började Mercedes erbjuda vissa bilägare en uppdatering för att sänka kväveoxidutsläppen. V-klass är en av modellerna som omfattas av den uppdateringen. Nu ska i princip alla modeller uppdateras.

Mercedes har inga planer på att överge dieselmotorerna. Istället ska den nyutvecklade OM 654-motorn lanseras i fler modeller. Det är en fyrcylindrig dieselmotor som redan finns i nya E-klass.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Mercedes verkar sköta uppmärksamheten kring dieselbilarnas utsläpp bättre än Volkswagen.
298
36