Löjliga Aston Martin Cygnet lurade oss alla

Den billigaste Aston Martin du kunde köpa – eller bara en idiotdyr Toyota IQ? Åsikterna går isär om den lilla märkliga citybilen som floppade totalt...
Annons

Den billigaste Aston Martin du kunde köpa – eller bara en idiotdyr Toyota IQ? Åsikterna går isär om den lilla märkliga citybilen som floppade totalt – men ändå lurade de flesta av oss.    

Aston Martin Cygnet skulle vara ett alternativ för alla märkesentusiaster som också ville köra Aston Martin till vardags. Cygnet presenterades 2009. Tekniken under skalet har dock ingenting med Aston Martin att göra – Cygnet var inget annat än en uppklädd Toyota IQ, om än med mycket exklusiv inredning. 

Ulrich Bez, dåvarande vd för Aston Martin, beskrev samarbetet så här:

”Detta projekt – som kan liknas vid ett exklusivt tillbehör till en lyxyacht – ger oss möjlighet till att applicera Aston Martins designspråk, hantverk samt märkets image till ett helt nytt segment på marknaden.”

Under huven fanns en motor som är ungefär en tredjedel så stor som motorn vanligtvis är i Aston Martins modeller: en 1,33-litersfyra på 100 hästkrafter. Vår reporter Jan Harry Svendsen provkörde Aston Martin Cygnet i nummer 18/2011 och kunde då konstatera att bilen var ett lysande tillfälle att handla en Aston Martin för under 400.000 kronor – när har vi senast kunnat göra det? Cygnet var en bil som överraskade positivt och inget snabbjobb, inredningen krävde fler kohudar än en Vantage och enbart lackeringen tog 50 timmar att utföra.

När nedläggningen var ett faktum 2013 gick det att hitta lätt begagnade Aston Martin Cygnet för under 300.000 kronor. Det fanns då – 2013 – en svenskregistrerad Cygnet på Bytbil.com för 279.000 kronor.

Aston Martin hade räknat med att bygga 4.000 Cygnet per år, men under de få år då bilen byggdes lyckades man inte sälja mer än drygt 150 exemplar.

Och då förstår ni kanske varför Cygnet har lurat oss alla? Modellen har nämligen allt som behövs för att göra den till en eftertraktad samlarbil: lyxig, mycket påkostad, annorlunda och tillverkad i väldigt få exemplar. Och handen på hjärtat, har det någonsin byggts en mera exklusiv citybil?

I Storbritannien ligger en välbevarad Aston Martin Cygnet på i stort sett samma peng som den kostade ny, alltså runt 30.000 pund. På Auto.de finns det en Cygnet till salu, för 36.900 euro. En Cygnet är alltså en mycket bättre investering än de flesta andra modeller från Aston Martin. Skynda dig att köpa en Cygnet, du också.

Löjliga Aston Martin Cygnet lurade oss alla
Den billigaste Aston Martin man kunde köpa, men det räckte inte för att göra Cygnet attraktiv. Trodde vi. Nu uppskattas Aston Martin Cygnet och värderas högt.
Löjliga Aston Martin Cygnet lurade oss alla
Inredningen var enormt påkostad i lilla Aston Martin Cygnet. Samma klass som övriga modeller.
Annons
Annons
Rulla till toppen