Volvochefen svarar efter utsläppstestet: Nya motorerna är bättre

Volvochefen svarar efter utsläppstestet: Nya motorerna är bättre

För första gången sedan vi avslöjade de höga utsläppen i Volvo XC90 väljer nu Volvochefen Håkan Samuelsson att kommentera nyheten. Det gör han i en intervju i samband med lanseringen av nya XC40.

Enligt Håkan Samuelsson är de dieselmotorer som finns i dagens modeller inte utvecklade för de senaste utsläppskraven, Euro 6, utan för den tidigare generationen, Euro 5. I höst kommer uppdaterade dieselmotorer från Volvo och de ska vara utvecklade enligt Euro 6.

"De motorerna som nu kommer enligt Euro 6 har lägre gränsvärden och tuffare toleranser och är betydligt bättre", säger han till TT.

Volvos motorer som ingår i den så kallade VEA-familjen är givetvis utvecklade för att både klara Euro 5 och nuvarande Euro 6. Men alla bilmodeller som testades av tyska auto motor und sport är certifierade för att klara gränsvärdena i Euro 6. När bilarna testas på landsväg, så kallad RDE-mätning, är gränsnivån för kväveoxider (NOx) 168 mg/km. De fyra Volvomodellerna som var med i testet hade ett NOx-utsläpp som var betydligt högre än så i verkligheten.

Volvo utesluter inte någon form av rabatt som får dieselbilsägare att köpa en nyare och klimatsmartare bil. Det har blivit vanligt i Tyskland och vissa bilmärken har liknande kampanjer i Sverige.

Håkan Samuelsson tror inte det är möjligt att bygga om gamla bilar för att de ska få lägre miljöpåverkan.

"Varför hade vi då inte bättre rening tidigare? Ja det skulle man naturligtvis velat ha haft, men i det här fallet var det att det kom ett så stort i lagkrav så blev det så", säger han till Svenska Dagbladet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Volvo gör vad de kan för att prioritera miljön.
106
255