Nu har det hänt: Bensinbilarna kör om dieselbilarna i Europa

Nu har det hänt: Bensinbilarna kör om dieselbilarna i Europa
Bensinbilarna blir populärare bland europeiska bilköpare. Men hybrid- och elbilarna ökar snabbt – dock från låga nivåer.

Dieselbilar har under många år haft ett starkt grepp om bilköparna i Europa. Men det kan vara på väg att ändras. För första gången sedan 2009 såldes fler bensin- än dieselbilar under årets första sex månader, enligt siffror från ACEA, bilbranschens egen organisation.

Bensinbilarna ökade med nästan tio procent jämfört med samma period förra året. En anledning kan vara att det pratas mer och mer om förbud mot dieselbilar, även om förbuden nästan alltid gäller äldre dieselbilar.

Första halvåret förra året stod dieselbilarna för 50,2 procent av försäljningen. Den siffran minskade i år till 46,3 procent. I absoluta siffror innebär det över 150.000 färre sålda dieselbilar. Samtidigt ökar försäljningen av hybrid-, el- och gasbilar.

"Det måste göras mer för att uppmundra köparna att välja bilar som drivs av alternativa bränslen, till exempel att ha rätt incitament och att bygga upp en laddinfrastruktur inom EU", säger Erik Jonnaert, generalsekreterare för ACEA.

Biltillverkarna är oroliga för att förflyttningen från diesel- till bensinbilar kommer öka koldioxidutsläppen. Om biltillverkarna inte klarar EU:s nya mål riskerar de miljardbelopp i böter.

Även i Sverige minskar antalet nyregistrerade dieselbilar. Under första halvåret 2017 var den svenska dieselbilsandelen 52,4 procent, jämfört med 54,4 procent samma period förra året, enligt siffror från Bil Sweden.

Att försäljningen av dieselbilar sjunker beror enligt Bil Sweden på att många tjänstebilister som tidigare kört en dieselbil nu har bytt till en hybrid eller laddhybrid. Nästan alla hybridbilar har bensinmotor.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror dieselbilarna kommer fortsätta tappa försäljning.
231
60