Volvo satsar 6 miljarder i Polestar

Helt ny fabrik – och fem elektriska modeller innan 2021.
Annons

Volvo Cars satsar 6,1 miljarder kronor till stöd för den initiala utvecklingen av Polestars produkter och varumärke. Satsningen sker genom Volvos ägare Geely Holding.

Investeringen ska bland annat användas för att bygga en toppmodern bilfabrik för Polestar i Chengdu, en 7-miljonersstad i mitten av Mittens Rike. (se karta nedan).

Samtidigt etableras dotterbolaget Polestar som ett fristående bilföretag för elektrifierade prestandabilar när de i dag avtäcker sin första produktionsmodell i Shanghai.

”Satsningen visar vilka ekonomiska muskler och den industriella expertis som Polestar kommer att ha tillgång till”, skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande. Upplägget betyder att Polestar kan korta den tid som behövs för den kommersiella lanseringen av sina bilar. Man räknar också att Volvo Cars och Polestar kommer att dra nytta av synergier vid utvecklingen av nästa generations teknologier.

Polestars första serietillverkade bil, Polestar 1, är en tvådörrars, fyrsitsig hybrid-kupé som levererar 600 hk. Bilen har en räckvidd på enbart el på 150 km – den längsta räckvidden för någon hybridbil på marknaden. Produktionen startar i Chengdu i mitten av 2019.

Senare samma år kommer den att följas av en mindre modell – Polestar 2 – som blir den första helt elektriska bilen hos Volvo Car Group och sägs bli en direkt konkurrent till Tesla 3.

Polestar 2 blir den första av totalt fem helt elektriska bilar av varumärken Polestar och Volvo som ska lanseras mellan 2019 och 2021.

Volvo satsar 6 miljarder i Polestar
Volvo Cars satsar 6,1 miljarder kronor på varumärket Polestar.
Annons
Annons
Rulla till toppen