Nya Mercedes A-klass blir helt digital – och fylld av S-klass lyx

Nya Mercedes A-klass blir helt digital – och fylld av S-klass lyx

Varför ska en liten bil vara spartansk? Den frågan har Mercedes ställt sig och svaret ser vi på bilderna här – de första som visar upp nästa generation A-klass.

Den fjärde generationen Mercedes A-klass väntas premiärvisas på Genèvesalongen nästa vår men redan nu får vi alltså några smakprov på inredningen. Längre ned på sidan hittar ni några illustrationer från Schulte Design, som oftast är väldigt välinformerad om de tyska modellernas utseende.

Målet har alltså varit att ge en lyxigare känsla i A-klass och de ska levereras i tre utföranden: Style, AMG-Line och Progressive. Inom de tre olika huvudalternativen finns det stora möjligheter att variera sig med olika kulörer och material.

Man kan inte riktigt säga att Mercedes "gör en Tesla" för några knappar finns kvar i instrumentbrädan, mittkonsolen, dörrsidorna och ratten. Ovandelen av instrumentbrädan i A-klass domineras av två stora skärmar. De ska finnas i olika storlek och utförande, beroende på utrustningsnivå. I basutförandet är det två 7-tumsskärmar och toppmodellerna har två 10,25-tumsskärmar. Det finns även en version som kombinerar en 7-tumsskärm med en större skärm på 10,25 tum.

Förutom skärmarna är det fem stycken luftutsläpp som syns mest, vilket de även gör när det är mörkt tack vare inbyggd LED-belysning. Ljuset kan ställas i en mängd olika kulörer och utföranden. En designdetalj som också är påtaglig är hur instrumentbrädan delats upp i tre horisontella sektioner med ett "dike" i mitten. Den konkava sektionen fortsätter ända ut på dörrsidorna.

Stolarna har arbetats om och i nya Mercedes A-klass erbjuds inte bara stolvärme och massagefunktion utan även luftkonditionering. Ingen risk att bli varken för varm eller för kall, alltså.

Innerutrymmena har förbättrats i nya A-klass med större bredd både för huvudet, axlarna och armbågarna. Större insteg till baksätet ska underlätta, liksom en större öppning till bagageutrymmet. Bagagevolymen har ökats till 370 liter, 29 mer än förut. Baksätet kan vinklas upp om man behöver lasta in stora föremål.

Förvaring är något som Mercedes tänkt på och det finns flera fack och utrymmen för flaskor, muggar, mobil och annat. En smart detalj är att varje dörr har ett speciellt fack för en varningsväst.

Nya Mercedes A-klass blir den fjärde i ordningen, första kom för 20 år sedan och totalt har det tillverkats över 5,5 miljoner kompaktbilar, varav tre miljoner A-klass. Modellen är väldigt viktig för Mercedes då A-klass lockar till sig betydligt yngre bilköpare och även många som inte tidigare haft en Mercedes.

Dagens generation av A-klass ingår i en "familj" med fem modeller men när det nu är dags för ett skifte utökas gruppen till åtta modeller. Två av nytillskotten är en sedanmodell och elbilen EQA.

 

Nya Mercedes A-klass sedan. Illustration: Schulte Design.

Mercedes GLA, som Schulte Design tror att den blir efter generationsskiftet.

Mercedes Concept EQA vilar på den nya plattform för elbilar som heter EVA (Electric Vehicle Architecture). Seriemodellen blir ganska lik konceptbilen, tror Schulte Design.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag gillar det jag ser hos nya A-klass, tummen upp från mig!
588
56