Därför ska du ha en pet-flaska med sand i bilen

Nu är vintern här och och vinterdäcken sitter på. Men det finns några fler saker du ska tänka på för att resa säkert i vinter. Här är några enkla tips.
Annons

När det blir kallt kan motorn vara seg att starta vilket kan bero på att bilbatteriet börjar bli gammalt. Fem till sju år är en rimlig livslängd för ett startbatteri.

”Det är bäst att byta ut det innan bilen helt plötsligt vägrar starta. Ett batteri kostar ungefär 1000–1.500 kronor och att byta det på verkstad kan kosta lika mycket till. Det är inte så svårt att byta batteriet själv, men ibland sitter det krångligt till och det kan vara tungt att lyfta. Och kom ihåg att det ofta behövs en säkerhetskod för att starta stereon efter bytet”, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens riksförbund.

Fler saker att tänka på inför vintern

• Kolla att all belysning fungerar. Byt glödlampor och polera plasthöljet på strålkastarna om det är repigt eller matt.

• Fyll på spolarvätska, med frostskydd/etanol, och kontrollera att torkarbladen är i bra skick. Rengör gärna torkarbladen, ibland fastnar det smuts.

• Silikonspray på tätningslister gör så att inte dörrarna fryser fast. Glöm inte bakluckan.

• Bil med nyckellöst system? Läs i bilens manual hur du låser upp bilen om batteriet har laddats ur. Ofta är den mekaniska låskolven dold under ett plasthölje vid handtaget. Sådant är bra att veta, särskilt när det är kallt ute. Glöm inte heller att spruta låsspray in i låset på dörren. Skulle batteriet vara dött så måste du kunna låsa upp manuellt.

Snöborste och isskrapa ska finnas med i bilen under vintern. Borsta av all snö på taket av bilen, du kan få böter om du inte gör det.

• Inför vinterresor kan det vara bra att ha med en pet-flaska med sand som du kan strö ut på marken om din bil inte får grepp på underlaget. Placera flaskan (eller påsen) på ett säkert ställe, helst under bagagerumsgolvet (intill reservhjulsbaljan). Dessutom startkablar, ficklampa, varma filtar och en mindre skyffel.

• Reflexväst, varningstriangel och första-hjälpen-låda bör alltid finnas med i bilen. Ta på reflexvästen direkt, om du går utanför bilen. Att bli påkörd i mörker är tyvärr en vanlig olyckstyp som drabbar väldigt många varje vinter.

 

Därför ska du ha en pet-flaska med sand i bilen
Här har vi ett bildexempel på vad som kan vara bra att ha med sig i bilen: 1) Startkablar. 2) Mössa, man tappar mycket värme från huvudet. 3) Bogserlina, för din egen och andras hjälp. 4) Bilvax, om lacken är ren och slät blir det enklare att hålla rent på vintern utan avfettningsmedel – miljövänligt, alltså. 5) Kupévärmare, inte absolut nödvändigt men skönt på vintern. 6) Reflexväst, ta på den direkt när du vistas utanför bilen. 7) Ficklampa är alltid bra att ha, kontrollera ibland att batterierna är bra. 8) Snöborste, ta bort all snö och inte minst den som ligger på taket – den blåser iväg på andra bilar. 9) Spolarvätska, en extra flaska färdigblandad kan vara bra att ha i reserv om det skulle ta slut.

10 bra saker att ha med i bilen på vintern

Nedan har vi gjort en lista med tio saker som du absolut bör ha med dig i bilen under vinterns resor. Listan kan förstås göras mycket längre, men checkar du av dessa tio punkter är du väl förberedd för det mesta som kan hända.

1) Gott om tid och tålamod. Stressade, irriterade och otåliga förare gör misstag, sådant som kan utsätta dem själva och andra för risker. Kör lugnt, håll avstånden och ta en paus då och då.

2) Bra vinterdäck. Det är lag på vinterdäck mellan 1 december och 31 mars men se till att bilen har däck med ett spårdjup på minst fem millimeter. Läs biltidningarnas tester av vinterdäck, det är stor skillnad på de bästa och sämsta däcken. Se också till att ha rätt däcktryck innan du börjar din resa. Om bilen är fullastad ska man använda det högre tryck som biltillverkaren anger. För lågt däcktryck försämrar bilens egenskaper och ökar både bränsleförbrukning och däckslitage.

3) Reflexväst. En mycket viktig säkerhetsdetalj, speciellt om det snöar och/eller är mörkt. Använd reflexväst om du står ute och skottar. Ta på den direkt.

4) Spolarvätska. Fyll på innan det fryser. Spola igenom så att antifrysmedlet (etanol) når ut i munstyckena, speciellt viktigt om man har en kombi med spolare till bakrutan.

5) Isskrapa och snöborste. Kan låta som en självklarhet men se till att rutorna är ordentligt rengjorda innan du åker iväg.

6) Mössa och handskar. Om du skulle fastna någonstans och inte har mössa förlorar du väldigt mycket värme via huvudet. Bästa sättet att hålla kylan borta är att ha varmt på huvud och fötter. Och ett par oömma arbetshandskar är också bra att ha, till exempel vid en punktering.

7) Snöskyffel. Kör du fast och måste skotta dig loss är snöskyffeln ovärderlig. Parkerar du vid en gata eller väg finns risken att du blir ”inplogad”, då är det bra med en skyffel hemma (för att komma in i bilen) och en i bilen (om du skulle köra fast)

8) Bogserlina. Behövs även på sommaren, liksom startkablar, men är väldigt bra att ha med i bilen på vintern.

9) Mobilladdare för 12V. Många moderna, ”smarta” mobiltelefoner äter mycket ström och batterikapaciteten minskar med åldern. Skulle du fastna någonstans eller bli försenad är det viktigt att kunna kalla på hjälp och meddela vad som hänt. I ett nödläge vill man inte att batteriindikatorn blinkar på telefonen…

10) Grus. En påse grus, singel eller sand kan visa sig vara ovärderlig om du skulle köra fast i snön eller har problem att komma ut från en isig parkering. Strö lite grus vid drivhjulen så kommer du loss – världens äldsta knep, men det funkar!

 

Annons
Annons
Rulla till toppen