Enkelt knep får trafiken att flyta mycket smidigare

Att hålla avståndet är det absolut enklaste knepet för att få trafiken att flyta smidigare, visar en ny studie från MIT.

Enkelt knep får trafiken att flyta mycket smidigare

På en av årets största trafikhelger är det många som ger sig ut på vägarna och när vädret är som det är kan det innebära både köer och olyckor.

Men det finns ett enkelt knep som vi alla kan praktisera för att få trafiken att flyta lite smidigare, och det är att hålla avståndet. Nej, det är inte mer revolutionerande än så. Alla vet om det, men få gör det. Håller vi avståndet flyter trafiken mycket smidigare.

Nu har två forskare på MIT (Massachusetts Institute of Technology) tagit reda på varför i en ny studie.

Bilförare som ligger nära bakom bilen framför och "pressar på" är en av de största anledningarna till att en bilkö upstår. Att hålla ett jämnt avstånd till bilen framför kan innebära att du kommer fram dubbelt så snabbt, enligt den här studien.

"Vi människor tenderar att se världen utifrån vad som finns framför oss, både bokstavligt och konceptuellt. Så det kan verka kontraproduktivt att titta bakåt. Men att köra på det här sättet kan ha en dramatisk effekt på att minska restiden och spara bränsle utan att vi måste bygga mer vägar eller göra andra ändringar i infrastrukturen", säger Berthold Horn, en av författarna på MIT som ligger bakom studien.

Gamla vanor spelar en stor roll och många bilförare tänker helt enkelt inte på att korta avstånd skapar kraftiga inbromsningar och därmed köer. Forskarna föreslår att biltillverkarna gärna får uppdatera sina adaptiva farthållare för att hålla ett jämnare avstånd.

"Om alla förare håller ett jämnt avstånd mellan bilarna både framåt och bakåt kommer den här typen av 'störningar' försvinna istället för att förstärkas och skapa en kö", säger Berthold Horn.

Så för att sammanfatta...

• Stressa inte.
• Håll avståndet.
• Kör mjukt i ett jämnt flöde.

Det är faktiskt inte mycket svårare än så.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker själv jag är bra på att hålla avståndet.
281
30