Volvo Trucks och Volvo Cars får samma ägare – Geely blir största aktieägare

Volvo Trucks och Volvo Cars får samma ägare – Geely blir största aktieägare
Cirkeln är på väg att slutas när personbilar och lastbilar åter får samma ägare – Geely Holding.

Med bara ett par dygn kvar av 2017 genomförs de senaste årens mest spektakulära – och oväntade – affär inom svensk bilindustri. Aktivistfonden Cevian, med Christer Gardell i ledningen, säljer hela sitt innehav i AB Volvo till Geely Holding. Cevian har ägt aktier i AB Volvo under elva år.

Aktieposten som Geely Holding köper motsvarar 8,2 procent av aktierna och 15,6 procent av rösterna. Därmed är Geely den största ägaren i lastbilstillverkaren AB Volvo (även om Industrivärden har 22 procent av rösterna). Geelys grundare och ordförande Li Shufu säger i ett pressmeddelande att inget förändras, åtminstone inte på kort sikt:

"Vi kommer att stödja styrelsen och ledningen i AB Volvo i deras fortsatta genomförande av den nuvarande strategin," skriver Li Shufu. Industrivärdens ledning har inte velat uttala sig om storaffären, i skrivande stund.

Några detaljer om priset på aktierna i AB Volvo nämns inte. Cevian har tidigare haft planer på att knoppa av VCE (Volvo Construction Equipment) och Volvo Penta för att på det sättet öka värdet. Men nu bestämmer man sig alltså för att sälja hela innehavet i AB Volvo till Geely Holding.

Personbilstillverkaren Volvo Cars är sedan 2010 helägda av kiniesiska Zhejiang Geely Holding. Volvo PV och Volvo LV (personbilar och lastbilar) ingick i samma företag, Volvo Group, till 1998 då Ford Motor Company köpte personbilstillverkningen och varumärket Volvo delades upp i två fordonstillverkare. Geely Holding har varit framgångsrika i etablerandet av Volvos personbilar på den stora, kinesiska marknaden. Kanske finns det liknande planer för Volvos lastbilar?

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att Geely Holding är en bra ägare i AB Volvo.
411
174