Nya besiktningsregler – se upp så du inte får körkörbud

Den 20 maj 2018 börjar nya besiktningsregler att gälla. 600.000 fordon ligger i riskzonen för körförbud. "Datumet på det senaste besiktningsprotokollet kan vara felaktigt", säger Anders Gunneriusson, på Transportstyrelsen.

De nya besiktningsreglerna är en anpassning till EU-lagstiftningen och berör cirka 4,5 miljoner svenska fordonsägare. När de nya reglerna börjar gälla får vissa fordon ett nytt datum för nästa besiktning – ett datum som ligger närmare i tid.

"Fordonsägare måste vara uppmärksamma på att datumet för nästa besiktning som står på det senaste besiktningsprotokollet kan vara felaktigt, eftersom det datumet baseras på de nuvarande reglerna", säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Cirka 300.000 fordon riskerar att få körförbud i maj 2018 till följd av att reglerna ändras, om de inte besiktas i tid. Ytterligare 300.000 fordon riskerar att få körförbud i nära anslutning till det datumet.

"Alla fordonsägare kontrollera vilket datum som gäller för dem, speciellt om deras fordon är besiktat i början av sin senaste besiktningsperiod", säger Anders Gunneriusson.

För att underlätta övergången kan den som äger ett fordon besikta mellan den 1 januari och 19 maj 2018. Det gäller även A-traktorer, som med de nya reglerna måste besiktas.

• Personbilar ska besiktas

- första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången
- andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes
- därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

• Krav på besiktning införs för A-traktorer

• Fordon – oavsett vikt – som är äldre än 50 år och inte används i yrkestrafik samt motorcyklar som är äldre än 40 år behöver inte besiktas. Detta under förutsättning att fordonet har gått igenom en godkänd kontrollbesiktning under de senaste 24 månaderna före den 20 maj 2018.

Här kan du kolla besiktningsdatum för din bil

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag har koll på min nästa besiktningstid.
154
68