Nytt dieselfusk upptäckt – Audi tvingas återkalla 127.000 bilar

Mjukvara avsedd för utsläppsfusk har upptäckts i Audis senaste Euro 6-dieslar. Tyska Transportmyndigheten KBA kräver nu att 127.000 fordon ska återkallas.
Annons

Nytt dieselfusk upptäckt – Audi tvingas återkalla 127.000 bilar
De Audi-modeller som ska återkallas är A4, A5, A6, A7 och A8, samt suvarna Q5 och Q7.

Enligt tyska Bild am Sonntag har KBA, Tysklands federala transportmyndighet, testat Audis senaste Euro 6-dieslar och upptäckt en mjukvara vars uppgift liknande den som avlöjades i den stora dieselskandalen 2015, det vill säga utsläppshämmande system som stängs av när bilen körs i vanlig trafik, men kopplar på funktionerna i testbänk.

KBA har utfärdat en obligatorisk återkallelse av alla nya V6-dieselmodeller från Audi. De berörda modellerna är A4, A5, A6, A7 och A8, samt suvarna Q5 och Q7. 

Audi svarar att dessa bilar var inkluderade i de 850.000 fordon med V6- och V8 TDi-motorer som erbjöds en uppgradering av mjukvaran för att minska emissionerna under verklig körning.

Det är istället en uppgradering av mjukvaran som Audi erbjuder sina kunder med V6- och V8-motorer för att ytterligare minska emissionerna under verklig körning, utöver de nuvarande lagkraven. Detta för att förbättra luftkvaliteten framförallt i stadsmiljö.

KBA letar nu efter fler eventuella avstängningsanordningar i motorerna.

Uppdatering: Audis kommentar

Audi har systematiskt undersökt alla dieselkoncept för att se om det finns några avvikelser eller potential till modifiering. Detta har skett i nära samarbete med den tyska transportstyrelsen KBA.

Som en följd av det har KBA beslutat att delar av mjukvaran i vissa Audi-modeller med V6 TDI-motorer måste modifieras. De bilar som berörs ingår i de 850.000 som erbjuds en uppgradering av mjukvaran för att ytterligare minska emissionerna under verklig körning, utöver de nuvarande lagkraven. Detta för att förbättra luftkvaliteten framförallt i stadsmiljö. 

Det som sker nu är att mjukvaran i motorstyrningen för de berörda fordonen kommer att uppdateras, testas och därefter presenteras för KBA för testning och godkännande.

Så snart som mjukvaran har godkänts kommer berörda kunder att informeras.  

Annons
Annons
Rulla till toppen