Livsfarliga potthål orsakar trafikolyckor och skadar bilar i Michigan

Det finns potthål och sedan finns det jättelika potthål! Det är ett av de senare och på filmen ser vi hur bilisterna hjälplöst kör av vägen.

Livsfarliga potthål orsakar trafikolyckor och skadar bilar i Michigan
Flera bilar tappar kontrollen efter potthålen och sladdar av vägen.

Filmen nedan är hämtad från Michigan och tolkar vi det rätt är det Fisher Freeway i Detroit, en del av Interstate 75. Som vi ser har det bildats jättelika potthål som överraskar bilisterna.

Den tillfälliga lagningen verkar ha kommit i rätt tid innan det blev några allvarliga personskador. Men som vi ser på filmen är det flera bilar som tappar kontrollen och kör av.

Potthålen skapas när vatten tränger ner genom sprickor i asfalten och sedan fryser. Isen expanderar och beläggningen spricker upp i hål som snabbt växer till ännu större hål.

Underhållet av vägarna och många stadsgator i Detroitområdet är eftersatt på grund av stadens dåliga ekonomi. Varje vinter vid den här tiden är potthålen ett hett diskussionsämne då många bilister slår sönder fälgar och hjulupphängningen.

En intressant detalj i sammanhanget som någon språkvetare kanske kan reda ut är att ordet potthål är i stort sett exakt samma på engelska: pothole. Kan ju inte vara en tillfällighet?

 

Det är inga små potthål som uppenbarar sig på genomfartsleden i Detroit.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Även i Sverige borde det läggas mer pengar på vägunderhåll!
73
2