Kinesiska kopior är uselt farliga jämfört med originalfälgar

De som ska investera i nya vinterhjul frestas kanske att välja billiga kopior istället för fälgar av bra kvalitet. Den här videofilmen visar hur skrämmande dåliga kopiorna kan vara jämfört med originalfälgar. Ett rejält potthål i 50 km/h är allt som behövs för att knäcka de piratkopierade replikafälgarna.

Kinesiska kopior är uselt farliga jämfört med originalfälgar
Ett stort stycke av fälgkanten på replikafälgen har gått av efter potthålet. Originalfälgen klarade sig utan skador.

Att skifta om till sommarhjulen blir ju alltid roligare om man kostat på sig snygga fälgar. Standardfälgar blir liksom aldrig lika snyggt som ett set tjusiga aluminiumfälgar i större dimension.

Men fyra nya fälgar kostar en slant och strävar man efter att ha originaldesign blir det rätt många tusenlappar som seglar iväg, innan man ens hunnit välja bra däck. På eftermarknaden finns det gott om replikafälgar – inte sällan tillverkade i Kina – där design och utseende är i det närmaste identiskt. Kan det vara så stor skillnad mellan originalfälg och kopian?

I den här filmen från Australien ser vi ett exempel på varför originalfälgar är dyrare än de billiga kopiorna. För testet använder man fälgar från Mercedes-AMG.

Till och med på baksidan av fälgarna är det svårt att se skillnad mellan original och kopia men testet i 50 km/h visar med all tydlighet vilka genvägar man tagit med replikafälgarna.

Potthålet på testbanan är rejält men inget unikt på svenska vårvägar när tjällossningen sätter igång. Och många gator i svenska städer uppvisar också liknande exempel dåligt underhåll, tyvärr.

Testet i filmen är mycket enkelt men illustrerar bara en egenskap. Dålig kvalitet kan också visa sig i högre vikt på replikafälgarna, dålig detaljkvalitet, skräp i lackeringen, och så vidare. Dålig lackkvalitet avslöjar sig först efter ett eller några års användning, på en ny fälg är det som lekman nästan omöjligt att på förhand avgöra hur väl ytbehandlingen kommer att stå sig i längden.

De fabrikanter som tillverkar originalfälgar till biltillverkare har en hel "bibel" av noggranna kravspecifikationer som ska uppfyllas. Stickprov görs och ett visst antal fälgar ska alltid tas ur produktion och röntgas, vibrationstestas, kontrollmätas, med mera. Bra kvalitet kostar pengar och när det gäller fälgar finns det ingen anledning att kompromissa med kvalitet och säkerhet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle aldrig någonsin köpa billiga replikafälgar!
664
152