Fler dieselbilar till lägre pris

"Att dieselbilen inte längre framställs som ett miljövänligt alternativ gör att många vill sälja nu – särskilt i Stockholmsområdet där miljözoner varit ett hett diskussionsämne", säger Daniel Östlund, på Blocket Fordon.
Annons

Just nu finns ett större utbud av begagnade dieselbilar, det visar etatistik från Blocket Fordon. Förutom att det finns fler dieselbilar, har snittpriset fallit med 2 procent.

Hittills i år har utbudet av dieselbilar i hela Sverige ökat med 1 procent, jämfört med samma period i fjol. Tittat man däremot på Stockholms län har utbudet ökat med 17 procent.

Tidigare år har snittpriserna haft en svag stigande utveckling. År 2017 bröts trenden. Hittills i år har medianpriserna på dieselbilar sjunkit med i snitt 12 procent jämfört med samma period i fjol.

”Det är en reaktion på att diesel, som länge fått skattesponsring som miljövänligt alternativ, nu fått en smutsigare status. Vi tror att priserna kommer att fortsätta sjunka i takt med att fler bilar kommer ut på marknaden. Många vill också bli av med sina dieselbilar snabbt och sätter priser därefter”, säger Daniel Östlund.

Blockets undersökning, i samarbete med Yougov, visar att 2 av 10 svenskar skulle välja diesel om de köpte en begagnad bil i dag. På frågan ”vågar du köpa begagnad dieselbil?” svarar 4 av 10 ja, lika många svarar nej.

”Utanför storstadsområdena är dieselbilen fortfarande ett attraktivt alternativ, så gissningsvis kommer vi få se en rörelse av dieselbilar från stad till landsbygd. Vi ser ingen skillnad i hur lång tid det tar att sälja sin bil”, säger Daniel Östlund.

Så här tycker svenskarna

• 19 % av svenska bilägare skulle välja diesel, 18 % laddhybrid och 10 % skulle välja elbil om de skulle köpa begagnad bil som nästa bil.
• 39 % skulle inte våga köpa en begagnad dieselbil.
• 61 % siar att begagnatpriserna på dieselbilar kommer gå ned.
• 42 % av svenska bilägare tycker inte att dieselförbud på vissa gator i Stockholm är en bra idé för att få ned utsläppen.

Annons
Annons
Rulla till toppen