”Toppfartstest är inte prioriterat” – är Bugatti rädda för Koenigsegg?

”Toppfartstest är inte prioriterat” – är Bugatti rädda för Koenigsegg?

Hur snabb är Bugatti Chiron? Med 1.500 hk tillgängligt borde 450 km/h vara inom räckhåll, alltså en bit över Veyron Super Sport som toppade 431,1 km/h vid sitt rekordförsök sommaren 2010.

Men det är ingen som med säkerhet vet hur snabb Bugatti Chiron är och det lär dröja innan vi får någon vetskap i ämnet. I en intervju med amerikanska CNBC säger Bugatti-chefen Stephan Winkelmann att hans kalender är fulltecknad och toppfartstest är inte prioriterat.

När CNBC pressar Stephan Winkelmann lite mer och frågar om det kanske aldrig kommer att utföras ett toppfartstest så blir svaret bara: "Kanske, jag vet inte."

Ett världsrekord i toppfart vore förstås en fjäder i hatten för Bugatti, men det är inte alls säkert att man kan klå de rekord som Koenigsegg Agera satte i Nevada-öknen förra hösten. Den 4 november körde Niklas Lilja ett snitt på 447,19 km/h och i ena riktningen nådde han 457,94 km/h. Vid samma tillfälle satte Niklas Lilja en ny rekordtid för intervallet 0–400–0 km/h med 33,29 sekunder – vilket krossade Chirons tid på 41,96 sekunder från september 2017.

Produktionen inleddes under hösten 2016 och 2017 var det första fulla produktionsåret för Bugatti Chiron. Då nådde man sitt mål att bygga 70 bilar. Mer än 300 Chiron är beställda av de 500 som ska byggas, 43 procent av dessa från kunder i Europa. Kanske är det säkrast att avsluta försäljningen först innan toppfarten testas. Men vill ha världens näst snabbaste bilmodell?

 

Bugatti-chefen Stephan Winkelmann har en fulltecknad kalender. Toppfartstest är inte prioriterat.

Ingen betvivlar kapaciteten hos Bugatti Chiron. Men problemet är att den kanske inte är världens snabbaste bil, och det skulle ju vara lite pinsamt...

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jo, Bugatti ÄR rädda för Koenigsegg!
106
8