Vi granskar: Så mycket kostar Volvo V90 och Volkswagen Passat som polisbil

Premium Konkurrenterna kostar nästan exakt lika mycket av dina skattepengar för polisen att köpa in.

Vi granskar: Så mycket kostar Volvo V90 och Volkswagen Passat som polisbil

Att göra om en vanlig familjekombi till polisbil är inget enkelt jobb – det vet du som läst våra tidigare artiklar i serien om polisbilar. När vi tittade närmare på hur Volvo bygger polisversioner av V90 på Torslanda stod det klart att bilarna skiljer sig en hel del jämfört med standardversionen.

Det höjer också prislappen.

För att ta reda på hur mycket en polisbil faktiskt kostar att köpa tog vi kontakt med inköpsenheten på Polismyndigheten och begärde ut fakturor som Volvo och Volkswagen skickat.

Där kan vi till exempel se att Volvo V90 Cross Country kostar mellan 670.000 och 750.000 kronor beroende på om den är "målad" eller inte – det vill säga om den har full polisutstyrsel med tillhörande utrustning eller om den är helt "civil".

Eftersom det här är polisernas arbetsmiljö med långa dagsetapper är bilarna välutrustade – mer om det nedan.

Vi begärde också ut priser för Volkswagen Passat Alltrack. Den är ungefär lika dyr som Volvo V90 Cross Country med priser på mellan 680.000 och 740.000 kronor.

När det gäller Volvo V90 är civilbilen som var specificerad på fakturorna vi begärde ut utrustad med bland annat LED-kurvljus, akustikrutor, säkerhetssystemen i Intellisafe Surrond-paketet och eluppvärmd ratt. Bland de mer "polisspecifika" tillbehören finns spark- och skrapskydd i interiören, fickor och fästen för stoppspade och ett "forceringsverktyg", skyddsskynke för baksätet, polisradiosystemet Rakel och blåljus i ytterbackspeglarna.

Den målade polisbilen är utrustad på ungefär samma sätt men har förstås polisdekaler på sidorna och blåljus på taket. Den har också en hasplåt under motorn.

Så mycket kostar en omålad polisbil

Volvo V90 Cross Country D5 AWD: 671.730:–
Volkswagen Passat Alltrack TDI 240 DSG: 737.625:–

Så mycket kostar en målad polisbil

Volvo V90 Cross Country D5 AWD: 750.139:–
Volkswagen Passat Alltrack TDI 240 DSG: 681.835:–

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det låter rimligt med en prislapp på 750.000 kronor för en polisbil.
167
57