Volvo ändrar säkerhetsfokus – större vikt läggs på att undvika olyckor

Utvecklingen av semiautonoma system går fort framåt. Volvos system Pilot Assist är främst tänkt att hjälpa föraren vid längre resor, men nu läggs större fokus på att använda den autonoma tekniken för att förutse och förebygga olyckor.
Annons

Att Volvo varit synonymt med säkerhet är inget nytt. Det är såklart en koppling som Volvo gärna ser att den består. Volvo skiftar nu fokus i sitt säkerhetsarbete från att i huvudsak inriktat sig på säkerhet för passagerarna i bilen, till att nu förhindra att olyckor sker.

Det är de senaste årens framsteg när det kommer till semiautonoma system som gör att mycket större fokus kan läggas på att jobba preventivt. Systemen bilarna har idag väldigt stor koll på trafiken och kan därför vara till stor hjälp med att förebygga olyckor. 

Volvo har själva ett semiautonomt system i Pilot Assist, men för Volvo är det viktigt att föraren känner att det är den som bestämmer över körningen.

”Vi är väldigt fokuserade på att du som förare hela tiden känner att det är du som bestämmer, och att systemen inte hjälper till så pass mycket att du får anledning att ifrågasätta det”, säger Malin Ekholm, vice president för Volvo Cars Safety Centre.

Därför läggs nu mycket resurser på att utveckla de semiautonoma systemens säkerhetsfunktioner.

Det handlar inte bara om att utveckla system för att förmildra skador i de fall olyckan är framme, utan också om att förebygga och förutse när olyckor är på väg att hända. En stor del i det arbetet handlar om att studera det mänskliga beteendet. Därför har Volvo knutit till sig forskare i mänskligt beteende och biomekanik.

I takt med att de semiautonoma systemen blir allt bättre finns en risk att förarna vaggas in i en falsk säkerhet. Med anledning av det lägger Volvo sitt huvudfokus på säkerhetsaspekten i dessa system.

Annons
Annons
Rulla till toppen