Jay Leno visar upp sin älskade Saab 93 tvåtakt – Born From Jets

Den lilla "djungeltrumman" är en av Jay Lenos favoritbilar, sedan 15 år tillbaka. Här är hela historien om varför Saab var så unika.

Jay Leno visar upp sin älskade Saab 93 tvåtakt – Born From Jets
En ganska udda fågel i den amerikanska trafikbilden, numera. Men ljudet går inte att ta miste på.

Att bilentusiasten och programledaren Jay Leno är förtjust i svenska bilar är ingen hemlighet. Koenigsegg, Volvo och Saab återkommer regelbundet i programserien "Jay Leno's Garage".

Serien startade som ett fritidsprojekt för ett 15-tal år sedan med enkel utrustning och filmer som hamnade på YouTube. Inslagen blev populära och 2014 ändrade man format till TV-serie. En av de första bilar som Jay Leno berättade om på YouTube var faktiskt hans älskade "djungeltrumma", en Saab 93 från 1958.

I senaste avsnittet är det dags för att Jay Leno att återvända till sin gamla Saab 93. Intresset för den lilla, udda och egensinniga biltillverkaren från Sverige går inte att ta miste på. Och en tvåtaktare tröttnar man ju aldrig på att höra, även om motortypen var rätt hopplös. Som Saabs motorkonstruktör Per Gillbrand uttryckte det: "Varje lyckad förbränning i en tvåtaktsmotor är resultatet av rena tillfälligheter."

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Inte bäst, men ljudet och känslan i en tvåtaktsmotor är svårslagen!
81
8