Superstark snabbladdare ger 450 kW – laddar Porsches elbil med 10 mil räckvidd på 3 minuter

Den superstarka laddstolpen "tankar" 10 mil räckvidd på 3 minuter i Porsches testbil, som kan ta emot 400 kW. Laddstationen kan ge maximalt 450 kW i 400 eller 800 volt.

Räckviddsångesten är fortfarande en tröskel för många som funderar över en elbil. Men de tekniska förbättringarna går snabbt och nu presenterar Porsche en superstark snabbladdare ger hela 450 kW, antingen som 400 eller 800 volt.

Det är ett utvecklingskonsortium bestående av bland annat BMW, Porsche, Allego och Siemens. Med gemensamma resurser har man jobbat med ett "FastCharge project" som nu resulterat i en första laddstation, belägen vid motorvägen A8 mellan Ulm och Augsburg. Laddstationen har CCS-handskar Typ 2 för DC-laddning, en vanlig standard. Laddningen anpassas automatiskt till 400 eller 800 volt, beroende på vilket system elbilen har.

Det finns inga elbilar som är konstruerade för att kunna ta emot 450 kW men Porsche demonstrerade möjligheterna med ett testfordon som kan ta emot 400 kW. Testbilen är byggd med speciell vattenkylning för att kunna snabbladdas på en helt ny nivå, den högsta hittills. Batteripaketet mäter 90 kWh.

Med testbilen inkopplad tog det mindre än tre minuter att fylla på laddning som motsvarar 100 kilometers körning. Det är cirka 3–9 gånger snabbare än dagens konventionella DC-snabbladdare. Som jämförelse kan Teslas Supercharger leverera max 140 kW och Model S samt X kan laddas med maximalt 120 kW. DC-snabbladdning är dock inte linjär, att ladda från 0 till 80 procent tar ungefär lika lång tid som från 80 till 100 procent.

Porsche ska investera sex miljarder euro i "elektrisk mobilitet" fram till 2022. Det är en fördubbling jämfört med tidigare mål. Resurserna kommer att fördelas över både laddhybrider och elbilar, framtida samt nutida modeller.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Porsches projektbil är byggd för att kunna ta emot 400 kW, ett nytt "rekord" bland elbilarna.

Laddhandskarna börjar bli så stora att de allt mer liknar pumphandtagen på bensinstationer.

Ultra-Schnellladen (jo, det ska vara tre l) låter ju lika häftigt som Supercharger, eller hur?

Nu börjar det likna något! Blir allt mera sugen på en elbil...
175
46