Klassiska bilsalongen kämpar för att överleva – byter minusgrader mot sommarfest

Klassiska bilsalongen kämpar för att överleva – byter minusgrader mot sommarfest
Många av monterhallarna på Detroitsalongen ekade tomma. Nu flyttas eventet till sommaren.

De stora bilmässorna har det inte lätt just nu. Från att ha lockat bilentusiaster och motorjournalister från hela världen, för att kolla in de senaste nyheterna, ekar nu fler och fler montrar tomma.

Volvo är en av många biltillverkare som skalat ned ordentligt på bilsalongerna, inte minst eftersom det är så dyrt. Men också på grund av att konkurrensen med andra bilmärken är enorm.

Utvecklingen går mer och mer åt att biljättarna – åtminstone de som har råd – anordnar egna event där de inte riskerar att drunka bland konurrenternas lanseringar. Och allt fler biltillverkare dyker även upp på teknikmässor som CES i Las Vegas eftersom de vill skryta om hur långt fram i teknikutvecklingen de befinner sig.

Den klassiska bilmässan i USA:s bilhjärta Motown, Detroit, riskerar att gå ett dystert öde till mötes om inget görs. Bara 30 nya bilar premiärvisades där i år, jämfört med 69 förra året, och många av mässhallarna var i princip tomma. Förutom Volvo struntade även Mercedes, Audi, Porsche och BMW i att dyka upp.

Personalen som skulle möta motorjournalisterna och besökarna står och tittar ned i sina mobiler i nästan helt tomma mässhallar, står det till exempel i en artikel från nyhetsbyrån AFP.

Därför ska North American International Auto Show, som mässan heter officiellt, flytta till sommaren. 2020 blir det premiär för "uppdaterade" Detroitsalongen som ska hållas i juni för att locka en ny typ av besökare (som hellre föredrar 20-gradig värme framför tre minusgrader i januari).

Den nya Detroitsalongen ska inte ha fokus på nya bilmodeller utan locka med ett enormt utomhusområde utanför Cobo Convention Center med bland annat konserter, foodtrucks och andra event.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det här låter som en bra plan!
133
41