Volvos nya mildhybrider officiella – både bensin och diesel

Stor nyhet i modellprogrammet när D- och T-modellerna får sällskap av "B".
Annons

Den senaste månaden har Volvo fått hård kritik för att slira på löftet om att alla nylanserade modeller från och med i år ska finnas i elektrifierat utförande.

Kritiken har framför allt handlat om att Volvo V60 Cross Country enbart kommer med bensin- och dieselmotorer. Officiellt kommer Volvo undan eftersom den lanserades sent förra året, och den kan dessutom klassas som ”modellvariant” på V60 och inte som en helt egen modell.

Nu skickar Volvo ut ett nytt pressmeddelande för att påminna om elplanerna och introducera flera mildhybridmodeller.

Suvarna XC60 och XC90 blir först ut med Volvos mildhybridteknik, som används för att sänka förbrukningen. Och det verkar inte ligga långt borta – Volvo skriver ”de kommande månaderna”.

Mildhybriderna får en ny modellbeteckning. Volvomodeller som har mildhybridtekniken heter numera ”B”. En XC90 med T5-drivlina och mildhybridteknik heter därmed XC90 B5.

Bokstaven B innebär att bilen elektrifieras med så kallad brake-by-wire-energiåtervinning och bilen kan därmed ta tillvara på energi som uppstår vid inbromsning och som annars bara gått till spillo. Målet är att sänka förbrukningen med 15 procent i vanlig trafik – alltså inte bara i testlabbet.

Här är mildhybridmodellerna som kommer lanseras

• XC90 B5 (bensin eller diesel)
• XC90 B6 (bensin)
• XC60 B5 (bensin eller diesel)
• XC60 B4 (diesel)
• XC60 B6 (bensin)

Fyrhjulsdrift kommer erbjudas till B5-drivlinan med bensinmotor, men tyvärr inte med dieselmotor.

Annons
Annons
Rulla till toppen