Bottennapp för BMW i säkerhetstest: ”Så dåligt att det inte kan betygsättas”

Autobromsfunktioner räddar liv i städerna och systemen blir allt vanligare som utrustning även på billigare bilar. Men hur bra fungerar de i praktiken?     Det...
Annons

Autobromsfunktioner räddar liv i städerna och systemen blir allt vanligare som utrustning även på billigare bilar. Men hur bra fungerar de i praktiken?    

Det är amerikanska Insurance Institue for Highway Safety (IIHS) som testat elva små suvar för att undersöka hur bra deras fotgängarvarningssystem med autobromsfunktion fungerar, något som NyTeknik snappade upp. Fyra modeller, Honda CR-V, Subaru Fortester, Toyota RAV4 och Volvo XC40, belönades med högsta betyg. Men en modell hade det tuffare.

BMW X1 presterade så dåligt att den inte ens förtjänade att betygsättas. Inte i någon av de tre olika testerna visade X1:an några som helst intentioner att bromsa automatiskt.

Testets utfördes i tre omgångar, med två olika hastigheter i varje omgång. Första och andra omgången kördes bilarna i 19 km/h och 40 km/h och i den tredje omgången i 40 km/h och 69 km/h.

En annan modell som heller inte presterade speciellt bra var Mitsubishi Outlander. Den fick omdömdet ”Basic” vilket är den lägsta graden av godkänt. 

Se en sammanfattning av testet i videon här under.

Annons
Annons
Rulla till toppen