Nissans premiummärke Infiniti ger upp – drar sig ur Europa, satsar på elbilar

Nissans premiummärke Infiniti har haft det trögt och nu kastar man in handduken. Under 2018 halverades försäljningen.

Nissans premiummärke Infiniti ger upp – drar sig ur Europa, satsar på elbilar
Två Infiniti QX70 och en Q50. Foto Christopher Lee/Getty Images.

Hur ofta har vi inte hört "Nu satsar Infiniti – här är de nya modellerna". Men sedan har luften gått ur, ännu en gång. Nissan tar nu konsekvenserna och i tisdags kom det officiella beskedet: Inifiniti drar sig ur Europa och fokuserar på Kina och USA, där varumärket har en stark position.

Nissan meddelar att sedanmodellen Q30 och suven QX30 – som båda byggs i Sunderland, Storbritannien – slutar produceras under sommaren. Anpassningen till EU-reglerna är alltför kostsam i förhållande till den blygsamma försäljningen.

Under 2018 såldes 6.250 Infiniti i Europa, en halvering jämfört med föregående år. Sedan lanseringen i Europa för tio år sedan har det oftast bara sålts några få tusen Infiniti per år.

Några dieselmodeller behövs därmed inte längre och från 2021 ska modellutbudet elektrifieras. I USA ska Infiniti fokusera på suvmodeller och i Kina satsar man brett genom att lansera fem nya modeller de följande fem åren.

I Europa har Infiniti 55 återförsäljare. För tio år sedan skulle Hedins Bil AB dra igång försäljningen i Sverige, men även då gick luften ur verksamheten. I Sverige finns bara några hundra Infiniti registrerade, mest frekvent är den äldre FX (194 bilar). Av nuvarande modellutbud finns bara en handfull bilar i Sverige: tre QX30, två Q50 och en Q60.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag kommer att sakna Infiniti!
21
44