Ingen ersättning – trots garanti: Klassas som "visuellt fel"

Premium Det säljs tusentals begagnade bilar varje år med så kallad "certifieringsgaranti". Men det gäller att kolla upp villkoren noga.

Ingen ersättning – trots garanti: Klassas som "visuellt fel"

De flesta stora bilmärken har kört igång satsningar på "certifierade" begagnade bilar. Det handlar om en garanti som ska göra begagnatköpet tryggare eftersom bilen gåtts igenom av en tekniker. Dessutom lämnas en viss garanti som täcker en del – men inte allt.

Det fick en Porscheköpare erfara när han köpte en begagnad Cayenne för 440.000 kronor med så kallad Porsche Approved-garanti.

Ungefär tio månader efter köpet visade det sig att glasen inne i bakljusen börjat spricka. Porsche Center klassade detta som ett "visuellt fel" som alltså inte påverkar lampornas funktion, men enligt köparen var det inte tydligt i garantivillkoren att den typen av fel inte omfattas.

Köparen ville att Porsche betalade nya bakljus för 12.000 kronor, men det kravet avslås nu av Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

 

Porsche beskriver hur Approved-garantin fungerar på hemsidan.

Ersätter inte "visuella fel"

Porsche Approved-garantin beskrivs som en "funktionsgaranti" som ersätter motor, växellåda och elfel, men däremot inte den här typen av visuella eller akustiska fel eller slitage. Det gäller att kolla villkoren för begagnatförsäkringen noga innan du slår till.

Enligt ARN har köparen inte bevisat att det finns ett köprättsligt fel på bilen och ARN tycker också att Porsche gjort klart att den här typen av fel inte omfattas av begagnatgarantin.

Köparen får alltså inte rätt hos ARN, och Porsche vill heller inte ta reparationen på goodwill, men köparen har fått erbjudande om att byta baklampor för halva priset.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har köpt bil med "certifierad begagnatgaranti".
5
53