Trängselskatt på gång i New York – men alla vill slippa undan

Ingen verkar vilja betala upp emot 230 kronor för att köra på Manhattan.

Trängselskatt på gång i New York – men alla vill slippa undan

Tolv år efter att trängselskatten införts i Stockholm ska samma koncept också införas i en stad med betydligt värre trafikproblem, nämligen New York.

En eventuell trängselskatt i "The Big Apple" är en idé som stötts och blötts i åratal men som alltså först nu verkar bli verklighet.

Samtidigt börjar det dyka upp röster från olika håll om att få undantag från trängselskatten. Företag som kör turistbussar på sightseeingturer, motorcyklister, taxibolag, lastbilsåkare och boende i grannstaten New Jersey försöker alla få till undantag för att slippa betala trängselskatt, skriver New York Times.

"Vi känner väldigt starkt att vår bransch borde undantas från att betala", säger Kendra Hems, chef för lastbilsorganisationen Trucking Association of New York, och tillägger att politikerna behöver få veta vilka utmaningar lastbilsförarna har redan idag när det gäller att leverera varor på Manhattan.

"Enda sättet att minska trafiken"

Men för många undantag riskerar hela idén, enligt budgetchefen Robert Mujica.

"Målet är inte att ha en hel lista med undantag. Det vi försöker göra är att hindra folk från att köra in i zonen – det är enda sättet att minska trafiken", säger han till New York Times.

Beskedet att New York ska införa trängselskatt togs av borgmästaren Andrew Cuomo förra helgen, men själva införandet dröjer ända till 2021. Beloppet ska hamna på mellan 11 och 25 dollar, motsvarande 100 respektive 230 kronor, och blir därmed betydligt högre än i Stockholm.

Pengarna ska gå till att förbättra den kraftigt eftersatta tunnelbanan.

Undantag från trängselskatten

• I London slipper taxibilar och liknande företag som Uber betala trängselskatt. Boende i den mest centrala zonen och bilägare som har elbilar får rabatt.

• I Stockholm får enbart utryckningsfordon, bussar med totalvikt på minst 14 ton, diplomatregistrerade fordon, motorcyklar och militära fordon undantas från trängselskattereglerna.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker trängselskatt är en utmärkt idé.
83
104