BMW, Mercedes och Volkswagen riskerar miljardböter

Ska ha försenat införandet av AdBlue för dieselbilar och partikelfilter för bensinbilar.
Annons

Tre stora biljättar anklagas nu av EU för att ha gjort en hemlig överenskommelse – som kan kosta dem miljardbelopp i böter.

Det är BMW, Volkswagenkoncernen och Mercedesägaren Daimler som anklagas för att ha bildat ett slags kartell för att försena utrullningen av teknik som skulle ha kunnat sänka utsläppen från både bensin- och dieselmotorer.

Mellan 2006 och 2014 ska biltillverkarna ha haft ett hemligt samarbete kring användningen av AdBlue, reningssystemet som ska sänka utsläppen av kväveoxider från dieselbilar. Mellan 2009 och 2014 ska biltillverkarna ha samarbetat för att försena införandet av partikelfilter i bensinbilar.

Det är tillåtet att samarbeta för att förbättra produkter, men inte för att göra raka motsatsen, säger Margerethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor.

Biltillverkarna får nu svara på anklagelserna. Bötesbeloppet om de fälls kan bli upp till tio procent av årsomsättningen.

BMW har redan reserverat tio miljarder kronor för eventuella bötesbelopp, vilket riskerar sänka BMW:s marginal från målet på 6–8 procent med 1–1,5 procentenheter, skriver nyhetsbyrån Direkt.

Annons
Annons
Rulla till toppen