Bilister och cyklister hatar varandra – nu är det vetenskapligt bevisat

Bilister och cyklister hatar varandra – nu är det vetenskapligt bevisat
Foto: Getty Images.

I en australisk studie gjord av Monash University, QUT's Cerntre for Accident Research & Road Safety – Queensland och University of Melbourne framkommer att bilister inte anser att cyklister är helt mänskliga – snarare en blandning mellan kackerlacka och människa, det rapporterar autoevolution.

I studien intervjuades 442 personer och många av dessa medgav att de med uppsåt uppträtt aggressivt mot cyklister i trafiken. 17 procent berättade att de medvetet blockerat en cyklist, elva procent att de i syfte att skrämmas kört nära cyklister och nio procent erkände att de medvetet prejat en cyklist av vägen. 

Avskyn är dock ömsesidig. Vetskapen om att de betraktas på detta sätt gör att samma typ av hat och aggression uppstår hos cyklisterna gentemot bilförarna. Detta ömsesidiga ogillande gör att konflikter uppstår snabbt, enligt rapporten.

I studien deltog både cyklister och bilister och de fick se två olika bilder föreställande människans evolution – en som visade att människan härstammade från kackerlackor och en som visade att vi utvecklats från apor. De svarande fick sedan gradera hur pass mänskliga de tyker att cyklister är.

De allra flesta tyckte att cyklister hörde hemma på den bilden där människan utvecklats från kackerlackan. Intressant nog ansåg både cyklister och ickecyklister att de cykelburna inte var helt mänskliga – i 30 respektive 55 procent av fallen. Detta förklarar hatet mellan trafikantgrupperna, menar en av studiens författare.

"När du anser att någon inte är 'helt mänsklig' är det lättare att berättiga hat och aggression mot den personen. Detta kan leda till en eskalerande spiral av konflikter", säger Dr. Alexa Delbosc på Monash University. 

Studien föreslår att termen cyklist borde bytas ut, eftersom den bär så mycket negativ associativ betydelse.

Vill du läsa studien kan du göra det här.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har medvetet blockerat vägen för en cyklist.
18
54