Här kan du köpa en 30 år gammal Peugeot – som ny

Tillverkningen igång igen – säljs som budgetmodell.

Här kan du köpa en 30 år gammal Peugeot – som ny

Vi som bor i Sverige har inte kunnat köpa en ny Peugeot 405 på mer än 20 år. Men det nöjet har bilköparna i vissa andra länder.

Tack vare ett nytt avtal kan den 30 år gamla trotjänaren fortsätta tillverkas och säljas som en lågprisbil i Azerbajdzjan. Priset ligger på drygt 95.000 kronor – överraskande mycket för en så pass gammal bil, när en ny Dacia kan fås för 80.000 kronor i Sverige (dock utan luftkonditionering).

Peugeot 405 är vid det här laget fyra generationer gammal. Modellen har tillverkats i Iran från 1995 och fram till idag, men när modellen nu hotades av nedläggning fick Peugeot till ett nytt avtal med ett företag i Azerbajdzjan som ska bygga 10.000 bilar årligen.

Modellen har moderniserats en del, men grundstrukturen är i princip antik och det har hänt enormt mycket med framför allt tekniken och säkerheten sedan mitten av 1980-talet när Peugeot 405 började utvecklas.

Den "moderniserade" varianten får en 1,8-liters bensinmotor med direktinsprutning (!) på 100 hästkrafter eller en turbodiesel på 105 hästkrafter. Automatlåda är standard och det finns faktiskt klimatanläggning, elstolar och usb-uttag som tillval.

En kul detalj är att bilen inte längre heter Peugeot 405, utan att tillverkarna försöker fuska – men samtidigt inte ta i för mycket – genom att döpa den till "406s".

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag erkänner – jag får lite habegär, faktiskt!
233
169