Bilhandlarens privatleasingmiss – som gör att bilägaren får häva avtalet

Bilhandlarens privatleasingmiss – som gör att bilägaren får häva avtalet

Biltillverkarna har blivit duktiga på att marknadsföra privatleasing som ett enkelt och tryggt val – för den som inte vill ta ett billån.

Men som vi skrivit tidigare finns det flera detaljer du måste se upp med. Det fick en Toyotaägare uppleva när han privatleasade en Toyota C-HR från en auktoriserad återförsäljare.

Redan när bilen gått 1.800 mil fick han upp ett mystiskt felmeddelande om fel på bromssystemet. 400 mil senare dök samma felmeddelande upp igen och verkstaden skulle då försöka reparera felet – men någon ersättning eller omleverans av bilen, som ägaren ville ha, var det inte tal om.

Verkstaden: Inget väsentligt fel

Felet dök upp ytterligare en gång men teknikerna på verkstaden uppgav ändå att de inte kunde hitta något fel. Men trots att det alltså handlar om ett fel på bromssystemet tyckte inte verkstaden att felet var så allvarligt att bilägaren får häva avtalet.

Bilägaren har fått lånebil under tiden och att bilen har varit inne på verkstad flera gånger är inte så underligt, enligt företaget, eftersom den här typen av fel kan vara svåra att hitta.

Nu har Toyotaägaren anmält verkstaden till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) – och fått rätt.

Fel avtal skrevs

Det första som ARN klagar på i beslutet är dock inte själva bromsfelet, utan att Toyotasäljaren valt att använda ett skriftligt avtal som "uttryckligen avser köp av en bil och inte leasing".

Eftersom privatleasade bilar inte omfattas av några lagar på konsumenträttsområdet blir det till att läsa avtalet noga, och här har säljaren alltså brustit när avtalet skrevs, enligt ARN. Toyota ska också se till att kunden har en felfri bil under leasingperioden, men så blev det alltså inte och Toyota har därmed begått kontraktsbrott, tycker ARN.

Får häva avtalet

Fler än två försök för att avhjälpa ett fel ska inte leasingkunden behöva acceptera och ARN kritiserar också att Toyota inte försett bilägaren med lånebil med samma utrustning som leasingbilen, utan en billigare modell. Och eftersom det handlar om fel på bromssystemet har kunden nu rätt att häva leasingavtalet, enligt ARN:s beslut.

"Det är inte rimligt att bilägaren ska fortsätta använda bilen med en display som felaktigt varnar för fel på bromssystemet", står det i beslutet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag privatleasar min bil.
48
109