Rapport: EU:s tuffa CO2-krav höjer priserna och riskerar 160.000 jobb

Analysföretaget Euler Hermes förutspår en mycket dyster framtid för europeisk bilindustri. Många tillverkare riskerar gigantiska böter för att de inte uppnår CO2-målen. Böterna kan bli så höga att de nästan halverar bilindustrins nettovinst.
Annons

I december enades EU-parlamentet och EU-kommissionen om nya utsläppskrav för koldioxid, CO2. Beslutet var en kompromiss mellan kritiker som ville gå hårdare fram och de mera tveksamma som ifrågasatte den praktiska möjligheten för bilindustrin att uppnå målen.

Nyligen publicerade analysföretaget Euler Hermes en rapport som förutspår en mycket dyster framtid för europeisk bilindustri. De tuffa CO2-målen blir svåra (omöjliga) att uppnå för flertalet biltillverkare och de riskerar därmed dryga böter. Enligt Euler Hermes, som utgår från siffror från 2018, kan det handla om böter på 30 miljarder euro när biltillverkarna inte uppnår 2021-målet.

Böterna blir så höga att de skulle motsvara 45 procent av bilindustrins årliga nettovinst. Med en nästan halverad vinstnivå blir det betydligt svårare för bilindustrin att utveckla ny, bränslebesparande teknik. Inledningsvis ger elbilar lägre vinstmarginal än konventionella bilar och det blir också en ekonomisk utmaning.

För att i största möjliga mån möta EU:s krav på lägre CO2-utsläpp måste bilindustrin ändra mixen av bensin- och dieselmotorer samt införa elektrifierade modeller (hybrider och laddhybrider). Det leder till högre bilpriser och Euler Hermes förutspår att prishöjningen leder till minskad försäljning. Minskningen kan bli -9 procent i slutet av 2020 och så mycket som -18 procent till 2025. Det leder till nedskärningar och upp till 160.000 jobb riskerar att försvinna inom bilindustrin.

Analysföretaget Euler Hermes utgår från att europeisk bilindustri gör allt vad man kan för att minska effekterna av den ”perfekta stormen” som EU:s CO2-mål utgör. Hur väl man lyckas med den utmaningen är svårt att uppskatta men i Euler Hermes analys utgår man från räkneexemplet att bilindustrin uppnår 30 procent av CO2-målet till slutet av 2021.

I så fall är förutsägelsen att bilpriserna ökar med 2,6 procent, antalet nybilsregistreringar minskar med 3,1 procent och försäljningsvärdet minskar med 2,9 miljarder euro. De effekterna kräver besparingar och kan riskera 60.000 jobb – alltså redan om två år.

”Europeisk bilindustri utgör 13 procent av tillverkningsindustrin,” säger Euler Hermes talesperson Maxime Lemerle. ”Bilindustrin står för 13,3 miljoner jobb, direkt och indirekt, vilket gör att både konsumenter och myndigheter behöver bidra.”

EU:s ursprungliga mål för 2015 var ett snitt på 130 g/km CO2, vilket 2021 skulle sänkas till 95 g/km. Översätter man 95 g/km motsvarar det en bränsleförbrukning på 4,1 l/100 km för bensinbilar och 3,6 l/100 km för dieselmodeller. Men i december enades lagstiftarna inom EU om nya mål. Till 2025 ska CO2-utsläppen minska med 15 procent (81 g/km) och till 2035 med 37,5 procent (59 g/km).

De parlamentariker som ville ha tuffare CO2-nivåer krävde 20 procent reduktion till 2025 och 40 procent till 2030.

Källa: Euler Hermes

Rapport: EU:s tuffa CO2-krav höjer priserna och riskerar 160.000 jobb
Utsläppen av CO2 måste reduceras, men frågan är hur snabbt man kan gå fram utan att skada bilindustrin. Foto: Getty.
Annons
Annons
Rulla till toppen