Knepet med nummerplåten gick fel – då bröt böteshelvetet loss

Har fått böter på långt över 100.000 kronor, men slipper betala.
Annons

Att beställa en personlig registreringsskylt tycker vissa är ett kul sätt att sticka ut med bilen. I Sverige kostar det 6.200 kronor för tio år och det finns regler för vilka ord du får använda och inte.

Säkerhetsforskaren Joseph Tartaro i USA började fundera på en klurig plan för sin registreringsskylt för några år sedan. 2016 registrerade han registreringsnumret ”Null” för att retas med myndigheterna – men den planen gick verkligen inte som tänkt.

”Null” är programmeringsspråk för något som inte har något värde. En registreringsskylt med texten ”Null” borde på datorspråk alltså betyda inget registringsnummer alls. Termen kan göra att vissa datorsystem beter sig på ett underligt sätt, eller inte fungerar alls.

Problemen började 2018 när Joseph Tartaro betalade 35 dollar i böter för en mindre förseelse. Då kopplades han till värdet ”Null” i databasen, och efter det har det trillat in böter eftersom alla ärenden som inte innehåller något registreringsnummer automatiskt kopplas till Tartaro.

De flesta bötesbelopp har nollats men böterna fortsätter flöda in, och det verkar inte vara något myndigheterna kan göra för att lösa problemet.

Annons
Annons
Rulla till toppen