Mercedes vågade drag: Inga nya bensin- eller dieselmotorer

Nu är det el som gäller för Mercedesägaren Daimler. Utvecklingen av nya bensin- och dieselmotorer sätts på paus på obestämd framtid.
Annons

Det blir ingen helt ny generation bensin- eller dieselmotorer från Mercedes. Det säger Daimlerkoncernens utvecklingschef Markus Schäfer till tyska auto motor und sport.

Därmed kan vi nu också räkna Mercedes till listan över biltillverkare som på något sätt håller på att fasa ut förbränningsmotorerna. Volvo utvecklar till exempel ingen ny dieselmotorfamilj efter dagens VEA-motorer, och Volkswagen ska lansera sista modellen med förbränningsmotor om sex år.

Med tanke på hur dyrt det är att utveckla och avgascertifiera nya bensin- och dieselmotorer är det inte konstigt att pengarna istället läggs på utvecklingen av nya elbilar, eller på att forska kring vätgasbilar.

Läs också: Nytt utsläppstest: Mercedes dieselmotor glänser med toppresultat

Mercedes vågade drag: Inga nya bensin- eller dieselmotorer
Mercedes utvecklingschef Markus Schäfer började på företaget som trainee 1990.

Markus Schäfer betonar att Mercedes huvudfokus nu ligger på elektrifiering och batteriutveckling. Det handlar också om att styra om hela koncernen från att utveckla förbränningsdrivlinor och växellådor.

Mercedes har lagt enorma belopp på nya bensin- och dieselmotorer under de senaste åren, inte minst den fyrcylindriga dieselmotorn som har betydligt lägre kväveoxidutsläpp än många konkurrenter och en rak sexcylindrig motor med intressant teknik.

Men i nuläget finns inga planer på att utveckla någon ny motorteknik efter dessa, enligt Markus Schäfer. Det är dock inte helt uteslutet att utvecklingen skulle kunna återupptas senare för att uppdatera vissa komponenter i de befintliga motorerna.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen