Ny rapport: Vintertid ökar antalet olyckor

Olyckor mellan bilar och fotgängare ökar dramatiskt efter att vi ställer om klockan till normaltid (i folkmun vintertid). Under den allra mörkaste tiden, mellan klockan...
Annons

Olyckor mellan bilar och fotgängare ökar dramatiskt efter att vi ställer om klockan till normaltid (i folkmun vintertid). Under den allra mörkaste tiden, mellan klockan 16 och 18 i november och december tredubblas nästan antalet skadade och påkörda fotgängare, enligt en rapport från Transportstyrelsen. 

”När vi övergår till vintertid påverkar det oskyddade trafikanters synbarhet eftersom mörkret faller tidigare på eftermiddagen. Det kan tyckas självklart, men det är intressant att statistiken belägger detta”, säger Tomas Fredlund, analytiker på Transportstyrelsen.

Mellan 2013 och 2017 skadades i snitt 650 fotgängare i trafiken varje månad. Men under under november och december stiger den siffran till över 880 personer. När Transportstyrelsen också delar statistiken i tvåtimmassjok blir det extra tydligt att det är mellan 16 och 18 som de allra flesta olyckorna inträffar.

Den tiden på dygnet är det dels mycket trafik på vägarna och dels ett stort antal personer i rörelse.

”Samma mönster återkommer i antalet dödade fotgängare, det är betydligt fler som dödas i november och december jämfört med övriga månader. Särskilt under skymningstimmarna när övergången från sommartid till vintertid märks som mest”, säger Tomas Fredlund.

Vi går över till normaltid under natten mellan lördag 26 och söndag 27.

Ny rapport: Vintertid ökar antalet olyckor
Antal skadade fotgängare mellan 2013 och 2017, fördelat på månad och klockslag.
Ny rapport: Vintertid ökar antalet olyckor
Antal dödade fotgängare mellan 2013 och 2017, fördelat på månad och klockslag.
 
Annons
Annons
Rulla till toppen