Nya uppgifter: Mercedes X-klass hänger löst – på väg att läggas ned?

Nästan dubbelt så dyr som modellen den bygger på – nu kan den läggas ned.

Nya uppgifter: Mercedes X-klass hänger löst – på väg att läggas ned?

Det var många som snörpte på munnen när Mercedes lanserade märkets första pickup. X-klass är i grund och botten en Nissan Navara vilket på vissa sätt märks alldeles för tydligt, enligt vårt testlag.

Men släktskapet med den enklare Nissanpickisen hindrade inte Mercedes från att ge sig in i pickupklassen som växer snabbt i Sverige, framför allt bland småföretagare. Instegspriset för Mercedes X-klass ligger på 570.000 kronor vilket är nästan dubbelt så mycket som den enklaste versionen av Nissan Navara.

Någon internationell försäljningssuccé verkar dock inte X-klassen ha blivit, och nu hänger den löst med viss risk att läggas ned efter bara några års produktion.

Tidigare i år uppgav källor inom Daimler för branschtidningen Automotive News att Mercedes skulle lägga ned X-klassen för att spara kostnader, men inte när den skulle läggas ned. Mercedes nya chef Ola Källenius har också sagt att samarbetet med Nissan inte kommer förlängas.

"En nischprodukt"

Nu vill inte heller Nissans chef för pickupmodeller, Francois Bailley, säga om samarbetet med Mercedes kommer fortsätta eller inte.

"Vi gör vårt bästa för att hjälpa dem och det är allt", sa han på bilsalongen i Tokyo nyligen.

I en kommentar till australiska sajten Car Advice skriver Mercedes att X-klass kommer fortsätta vara en del av modellprogrammet och att den spelar en viktig roll på vissa marknader. Men generellt för hela koncernen är det en nischprodukt.

"Vi utvärderar och analyserar vilken roll X-klass kommer ha i vår produktportfolio framöver", skriver Mercedes.

Jag gillar pickuper!
93
61